Rau, Almanya'nın 8'inci cumhurbaşkanı seçildi

Güncelleme Tarihi:

Rau, Almanyanın 8inci cumhurbaşkanı seçildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Alman Cumhurbaşkanlığı'na iktidardaki Sosyal Demokrat Parti'nin adayı olan Johannes Rau seçildi. Alman Federal Parlamentosu ile Eyalet Parlamentosu'nun ortak oturumunda yapılan ilk turda 68 yaşındaki Rau, seçilmek için gerekli 670 oyu toplayamadı. İkinci turda Hür Demokrat Partili üyelerin desteğiyle 690 oy almayı başaran Rau, Roman Herzog'un halefi oldu.

Cumhurbaşkanlığı görevini haziran ayı sonunda devralacak olan Johannes Rau, 1931 doğumlu. Protestan bir papazın oğlu olan Rau, 21 yaşında Alman eski cumhurbaşkanlarından Gustav Heinemann'ın partisi ‘Gesamtdeutsche Volkspartei’ya (Alman Halk Partisi) girerek politikaya atıldı.

Bu partinin dağılmasından sonra SPD'ye geçen Rau, 1958 yılında Kuzey Ren Vestfalya Parlamentosu'nun en genç üyesi sıfatını kazandı. Gustav Heinemann'ın torunlarından siyaset bilimci Christina Delius ile evlenen üç çocuk babası Rau, diğer cumhurbaşkanı adaylarından Gustav Heinemann'ın kızı Uta Ranke-Heinemann ile de akraba oluyor. Rau, 1978-1996 yılları arasında da Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanlığı görevinde bulundu.

Rau, bundan önce 1994 yılında da cumhurbaşkanlığına aday gösterilmiş ancak cumhurbaşkanlığı seçimini, oy çoğunluyuyla CDU/CSU'nun adayı olan Roman Herzog kazanmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!