Rania’nın yürek yakan çaresizliği... Tüp bebek ikizleri İsrail saldırısında öldü

Güncelleme Tarihi:

Rania’nın yürek yakan çaresizliği... Tüp bebek ikizleri İsrail saldırısında öldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2024 07:00

10 yılı aşkın tüp bebek tedavisi sonrasında ikiz bebek dünyaya getiren Filistinli Rania Abu Anza, İsrail’in saldırılarında 5 aylık iki evladını, eşini ve 11 yakın akrabasını kaybetti.

Haberin Devamı

Filistinli Rania Abu Anza, 10 yıldır bebek özlemi çekiyordu. Yıllarca tüp bebek tedavisi gördü, üçüncüsünde ikizlere hamile kaldı. Bebekler, Hamas’ın 7 Ekim baskınlarından birkaç gün sonra 13 Ekim’de dünyaya geldiler. Rania, sonunda muradına ermiş ancak bebekler tam da savaşın orta yerinde dünyaya gelmişti.

EVLERİ VURULDU

İşçi olan baba Wissam çok gururluydu. Küçük kıza babasının adı Wissam, erkek kardeşine ise Naim adını verdiler. Rania, eşi ve bebekleriyle Mısır sınırındaki Refah kentinin güneyinde yaşıyorlardı. Geniş aile üyeleriyle aynı binada kalıyorlardı. Cumartesi akşamı saat 22.00 sıralarında Rania, Naim’i emzirmişti. Bir kolunda Naim, diğerinde kızı uyuyakalmışlardı. Babaları da yanıbaşlarında uyuyordu. Birbuçuk saat sonra ev büyük bir patlama sesiyle yerle bir oldu. Rania şimdi “Çocuklarıma, eşime seslendim... Hepsi ölmüştü. Babaları onları aldı, beni geride bıraktı” diye gözyaşı döküyor.

Haberin Devamı

BEBEKLERİ TOPRAĞA VERDİ

Filistinli anne önceki gün, yıllar sonra kavuştuğu ikizlerini son kez göğsüne bastıktan sonra onları toprağa verdi. Rania, “En değerlilerimi, canlarımı kaybettim. Burada yaşamak istemiyorum. Bu ülkeden gitmek istiyorum. Bu savaştan bıktım” diyor. Rania, kocası ve çocuklarının yanı sıra bir kız kardeşini, bir yeğenini, hamile bir kuzenini ve diğer akrabalarını da kaybetti. Yakını Faruk Abu Anza, evde yaklaşık 35 kişinin kaldığını ve bunların bir kısmının başka bölgelerden gelerek eve sığındığını söyledi. Çoğu çocuk olmak üzere hepsinin sivil olduğunu ve aralarında Hamas militanı bulunmadığını da belirtti.

Rania’nın yürek yakan çaresizliği... Tüp bebek ikizleri İsrail saldırısında öldü

SALDIRILAR SÜRÜYOR

İkizlerin doğumundan yaklaşık bir hafta önce Hamas militanları İsrail’e saldırmış, aralarında çoğu sivil ve çocuk 1200 kişiyi öldürmüş, 250 kişiyi rehin almıştı. İsrail baskına, yakın tarihin en ölümcül ve en yıkıcı askeri harekâtlarından biriyle karşılık verdi. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre savaşta ölenlerin sayısı 30 bini geçti.

Haberin Devamı

Gazze Şeridi’nin 2.3 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 80’i evlerini terk etti ve nüfusun dörtte biri açlıkla karşı karşıya. İsrail Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana pek çok kez kalabalıkların bulunduğu evleri vurdu. İsrail ordusu, Anza’nın ikiz bebeklerinin de öldüğü saldırıyla ilgili “uluslararası hukuka uyduğunu ve sivillerin zarar görmesini azaltmak için uygulanabilir önlemler aldığını” öne sürdü.

BEBEKLER AÇLIKTAN ÖLÜYOR

İsrail’in saldırıları altında zorla aç ve susuz bırakılan Filistinli bebekler ve çocukların yetersiz beslenme ve yardımların engellenmesi nedeniyle dünyanın gözü önünde can vermeye devam ettiği uyarısında bulunuldu. UNICEF’in açıklamasında, yetersiz beslenmenin Gazze Şeridi’ni kırıp geçirdiği ve korkulan çocuk ölümlerinin yaşandığına işaret edilerek, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi’nde son günlerde en az 10 çocuğun yetersiz beslenme ve dehidrasyon (sıvı kaybı) nedeniyle hayatını kaybettiği vurgulandı. Açıklamada, besleyici gıda, temiz su, sağlık hizmetleri konusunda yaygın eksikliğin yanı sıra insani yardımlara erişimin engellenmesinin altı çizilerek, insanların aç, bitkin ve travma halinde olduğu kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!