PYD katılacak mı

Güncelleme Tarihi:

PYD katılacak mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2016 23:53

Siyasi çözüm için Esad rejimi ve Suriyeli muhaliflerin de katılımıyla yapılması planlanan Cenevre müzakereleri zor bir dönemeçte.

Haberin Devamı

Ankara terörist saydığı PYD’yi veto ediyor. Şam ve Moskova, Riyad’ın başmüzakereci ilan ettiği İslam Ordusu’nun liderliğine karşı çıkıyor.

SURİYE’de iç savaşa diplomatik çözüm bulmayı amaçlayan Cenevre müzakereleri öncesinde pazarlıklar kızıştı. Normalde yarın İsviçre’nin Cenevre kentinde başlaması planlanan görüşmeler, Suriye’de Esad muhaliflerini hangi grupların temsil edeceği ile bu ülkedeki Kürt oluşumu PYD’nin müzakerelere davet edilmek istenmesi konuları etrafında kilitlendi.

PYD VE İSLAM ORDUSU

Ankara, PKK’nın uzantısı olduğu gerekçesiyle PYD’nin de terörist bir grup olarak müzakerelerde olmaması gerektiğini, olacaksa da Şam yönetimiyle işbirliği yaptığı gerekçesiyle Esad rejiminin temsil edileceği heyette yer alması gerektiğini savunuyor. Suudi Arabistan’da geçen ay toplanan Suriyeli muhalifler cephesi de müzakerelerde ‘üçüncü bir tarafın’ olması halinde boykot tehdidi yaparken, Şam ve Moskova’nın terörist kabul ettiği İslam Ordusu’na heyette yer verdi. AFP’ye göre BM de muhalefeti kimlerin temsil edeceği gibi sorunlardan dolayı 25 Ocak’ta başlaması öngörülen Cenevre müzakerelerinin ‘birkaç gün’ ertelenebileceğine dair açıklama geldi. 

Haberin Devamı

KERRY LAVROV’U ARADI

Kilidi çözmek için geçen çarşamba İsviçre’de bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov dün de telefonda görüştü. Rus Dışişlerinin yaptığı açıklamada Kerry’nin Lavrov’u aradığı, ikilinin müzakerelerin “haftaya” Cenevre’de başlaması çabalarını desteklediği belirtildi.

KÖRFEZDE DİPLOMASİ

Kerry dün üyelerini S.Arabistan, Katar, Kuveyt, BAE, Bahreyn ve Umman’ın oluşturduğu Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) dışişleri bakanlarıyla ve Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komisyonu Başkanı Riyad Hicab ile Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya geldi. Gündemde hem Cenevre süreci hem de İran’la nükleer anlaşmadan kaynaklanan kaygılar vardı. Suudi Dışişleri Bakanı Adil El-Cübeyir ile basın toplantısı yapan Kerry, Suriye barış görüşmelerinin ilerleyeceğine inandığını söyledi.

Foreign Policy iddiası

Haberin Devamı

‘Türkiye boykotla tehdit etti’

Amerikan Foreign Policy dergisi, BM merkezli diplomatlara dayandırdığı haberinde Türkiye’nin PYD’nin Cenevre’deki müzakerelere katılması durumunda barış görüşmelerinden çekilecekleri konusunda BM’yi özel olarak uyardığını iddia etti. Dergi, Washington’un Ankara ve Riyad’ın muhtemel boykot kararını önlemek için çaba sarf ettiğini duyurdu.

BİLGİ NOTU

Suriye’de barışçı çözüm için geçen kasımda Viyana’da Suriye’deki taraflar arasında müzakerelerin başlaması, BM denetiminde muhalefet bileşenlerinin belirlenmesi, ateşkes sağlanması, 6 ay içinde geçiş süreci, yeni bir anayasa hazırlanması ve 18 ay içinde seçim yapılması konularında uzlaşmaya varılmıştı. Sürecin Esad rejimi ve muhaliflerin de katılımıyla 25 Ocak’ta Cenevre’de yeni bir aşamada devam etmesi planlanıyordu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!