Putin’den Batı’ya uyarı: Nükleerimiz olduğunu unutmayın

Güncelleme Tarihi:

Putin’den Batı’ya uyarı: Nükleerimiz olduğunu unutmayın
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2024 07:00

Rusya lideri Putin, seçimlere iki hafta kala yaptığı ‘ulusa sesleniş’ konuşmasında, Batı’yı nükleerle tehdit etti. Ukrayna savaşına Batılı askeri birlikler gönderme tartışmalarına değinen Putin, “Onları kendi evlerinde vurabilecek silahlarımızın olduğunu anlamalılar” dedi.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıllık başkanlığını bir dönem daha uzatacağına kesin gözüyle bakılan 17 Mart seçimlerinden önce Rus halkına seslendi. Rusya lideri, Şubat 2022’de başlayan Ukrayna savaşından sonra ikinci kez ulusa sesleniş konuşması yaptı.

MACRON’A YANIT

71 yaşındaki Rus liderin Batı’ya yönelik tehdidi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un tartışma yaratan “Gerekirse Ukrayna’ya asker gönderme seçeneği var” açıklamasına karşılık olarak geldi. Yaklaşık 2 saat süren konuşmasında, Macron’un Avrupa’da tartışmalara yol açan açıklamalarına değinen Putin, “Ukrayna’ya Batılı askeri birlikler gönderme olasılığını açıkladılar. Bunun sonuçları çok trajik olur” dedi. Rusya lideri, Batı’yı nükleer silahların kullanıldığı bir savaşta medeniyetin yok olması tehdidi yaratmakla suçladı, “Eninde sonunda bizim de silahlarımız olduğunu anlamaları gerekiyor. Kendi bölgelerindeki hedefleri vurabilecek silahlarımız da var. Bunu anlamıyorlar mı” diyerek Rusya’nın elindeki nükleer gücü hatırlattı.

Haberin Devamı

GÜÇLÜ VE YENİ SİLAHLAR

Putin, Rusya’nın nükleer kuvvetlerinin “tamamen hazır” olduğunu vurgulayarak, ordunun elinde Sarmat kıtalararası balistik füzesinin yanı sıra, nükleerle çalışan Burevestnik füzeleri ve Poseidon nükleer dronu gibi “güçlü ve yeni silahlar” olduğunu belirtti. Ukrayna’da cephedeki Rus kuvvetlerinin muazzam bir savaş deneyimi kazandıklarını belirten Putin, söz konusu silahların bir kısmının Ukrayna’daki savaş alanında da test edildiğini söyledi. ABD’nin 1980’lerde Sovyetlere yaptıkları gibi şimdi de Rusya’yı “silahlanma yarışına sürüklemeye çalıştığını” kaydeden Putin, Washington’dan gelen diyalog kurma girişimlerini “ikiyüzlülük” olarak nitelendirdi. Rusya lideri, geçen haftalarda ABD’yi karıştıran “Rusya uzaya nükleer silah gönderecek” iddialarını da yalanladı, bunların Rusya’yı ABD lehine müzakerelere çekmek için ortaya atıldığını öne sürdü. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller dün yaptığı açıklamada, “Vladimir Putin’in sorumsuz söylemini ilk kez görmüyoruz. Nükleer silahlı bir devletin liderinin konuşması mümkün değildir” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!