Putin’den Batı’ya diyalog çağrısı: ‘Bizi yenemezsiniz müzakere edelim’

Güncelleme Tarihi:

Putin’den Batı’ya diyalog çağrısı: ‘Bizi yenemezsiniz müzakere edelim’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2024 07:00

Ukrayna savaşından bu yana ilk kez Batılı bir gazeteciye konuşan Rusya lideri Putin, ABD ve Avrupa Birliği’ne diyaloğa hazır olduğu sinyalini verdi. “Rusya’nın sahada yenilemeyeceğini” savunan Putin, Batılı liderlere Ukrayna’ya silah tedarikini bırakma çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ilk kez Batı medyasına açıklamalarda bulundu. Eski ABD Başkanı Donald Trump’a yakınlığıyla bilinen ABD’li gazeteci Tucker Carlson’a röportaj veren Putin, iki saat kadar süren mülakatta Rusya ve Ukrayna çatışması bağlamında birçok konuda açıklamalarda bulundu. Konuşmasında sık sık Mart 2022’de Rus ve Ukraynalı heyetler arasında İstanbul’da gerçekleştirilen barış müzakerelerine de atıf yapan Putin, “Rusya’nın savaş alanında mağlup edilemeyeceğini” belirterek, Batı liderlerine “diyalog” çağrısı yaptı.

TEZLERİNİ YİNELEDİ

Röportajın başlangıcında yaklaşık 25 dakika boyunca Rus devletinin kuruluşunun tarihinden, Ukrayna ile Rusya arasındaki tarihi ve kültürel bağlardan bahseden Putin, daha önce de birçok kez dile getirdiği şekilde “Ukrayna’nın yapay bir devlet olduğu” tezini ve Rusya’nın günümüz Ukrayna topraklarındaki hak iddiasını yineledi. Sovyetlerin dağılmasından sonra Batı dünyasının Rusya’ya karşı tutumundan rahatsızlık duyduğunu belirten Putin, “Rusya’nın, kardeş ‘uygar halklar’ ailesine alınmayı beklediği ama bunun yaşanmadığı 1991’den konuşalım. ABD bizi aldattı. NATO’nun doğuya genişlemeyeceği sözünü verildi ama beş genişleme dalgası oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘POLONYA’YA NEDEN SALDIRALIM’

Ukrayna’daki çatışmayı bu ülkede yaşanan devlet darbesinin körüklediğini belirten Putin, “Ukrayna yönetimi savaşı 2014’te başlattı. Amacımız bu savaşı durdurmak. 2022’de savaş başlatmadık, ona son vermeye çalıştık. Şimdilik (Ukrayna’da) hedeflerimize tam olarak ulaşmadık, çünkü bu hedeflerden biri Ukrayna’yı Naziler’den arındırmak” ifadelerini kullandı. Carlson’un Avrupa’da dile getirilen ‘olası Rus saldırısı’ iddialarını sorması üzerine Putin, “Bu senaryo sadece Polonya’nın Rusya’ya saldırması halinde gerçek olabilir. Neden? Çünkü Ne Polonya ne de Letonya’da bir çıkarımız var. Bu ülkelerle bir meselemiz yok” yanıtını verdi.  Ukrayna’daki mevcut durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Putin, ABD ve Batı dünyasına Ukrayna’daki çatışmayı bitirmek için diyaloğa girme çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

‘DAHA İYİ BİR İŞİNİZ YOK MU’

ABD’nin Ukrayna’ya düzenli birlik göndererek Rusya’yla savaşmaya kalmasının “insanlığı çok ciddi bir küresel çatışmanın eşiğine getireceğini” söyleyen Putin, “ABD’nin buna ihtiyacı var mı? Yapacak daha iyi bir işiniz yok mu? Sınırda sorunlarınız var. Göçle ilgili sorunlar, ulusal borçla ilgili sorunlar, 33 trilyon dolardan fazla. Yani Ukrayna’da savaşmalı mısınız? Rusya ile müzakere etmek daha iyi olmaz mı”  dedi. “Rusya’yı savaş alanında yenilgiye uğratma yönünde gürültü ve çığlıklar vardı. Ama şimdi görünüşe bakılırsa bunu başarmanın, eğer mümkünse, çok zor olduğunu anlamaya başlıyorlar. Bana göre, imkânsız” diyen Putin, ABD’ye yönelik “Savaşı durdurmak istiyorsanız, silah tedarikini bırakmanız gerekir” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

‘İSTANBUL’DA ANLAŞMAYI BORİS BOZDU’

Putin röportajda, İstanbul’da 2022 Mart’ta yapılan barış müzakerelerine de değindi. Bir ön anlaşma sağlandığını belirten Putin, Ukrayna heyetinin başkanı David Arahamiya’nın da belgeyi imzaladığını söyledi. Arahamiya’nın anlaşmayı dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bozduğunu söylediğini savunan Vladimir Putin, “İmzasını attı ve daha sonra şunu anlattı: ‘İmzalamaya hazırdık ve savaş çoktan biterdi. Ama Johnson geldi, bizi vazgeçirdi ve şansı kaçırdık.’ Şimdi tekrar buna dönsünler, o kadar” diye konuştu.

ABD MEDYASI ‘PROPAGANDA’ DEDİ

ABD’li gazeteci Tucker Carlson’ın Putin ile gerçekleştirdiği röportaj özellikle ABD ve İngiliz medyasında eleştirilerin hedefi oldu. Putin’in hem vücut dili hem de sözleriyle Carlson’ı domine ettiği ve röportajın kendi istediği doğrultuda akmasını sağladığı yorumları yapılırken, Rusya’nın Ukrayna’da işlediği iddia edilen savaş suçları ve sivil altyapıya yönelik saldırılar ya da Putin’in kendisine de dava açılan Ukraynalı çocukların alıkoyulması hakkında soru sormadığı için Carlson’a “Putin propagandasına alet olduğu” yönünde eleştiriler geldi. Putin’in röportaj sırasında bacağını tutması, Putin’in hasta olduğu yönündeki iddiaları da yeniden gündeme getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!