Putin yanlısı blogger’a saldırı... Heykelcikle suikast

Güncelleme Tarihi:

Putin yanlısı blogger’a saldırı... Heykelcikle suikast
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2023 07:00

Rus lideri Putin ve Ukrayna işgalinin ateşli savunucularından olan Rus blogger Vladen Tatarski, St.Petersburg kentinde suikasta uğradı. Konuşma yaptığı sırada bir kadın gelerek Tatarski’ye büstünü hediye etti. Patlayıcı içeren büstün patlamasıyla Tatarski öldü, 32 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

BİR yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşında sahadaki çatışma Bahmut’ta sıkışmışken önceki gün Rusya’nın Petersburg kentinde sivillerin de bulunduğu bir kafe, bombalı saldırının hedefi oldu. Saldırıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen ve Ukrayna’daki işgali ateşli bir şekilde savunan blogger Vladen Tatarski hayatını kaybetti. Olayda 10’u ağır olmak üzere 32 kişi de yaralandı. Patlama sırasında Tatarski’nin kafede düzenlenen siyasi bir etkinlikte konuşmacı olduğu belirtildi.

Putin yanlısı blogger’a saldırı... Heykelcikle suikast


BÜSTÜN İÇİNDE TNT

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, saldırının arkasında Ukrayna’nın güvenlik servisleri ve muhalefet lideri Alexei Navalni ile bağlantılı kişiler olduğunu iddia ederken, güvenlik kamerası kayıtları 26 yaşındaki savaş karşıtı aktivist Daria Trepova’nın patlayıcıyı kafeye sokma anını gözler önüne serdi. Videoda Trepova’nın elinde bir paketle kafeye girdiği, içeride, ünlü blogger’ı konu alan altın rengi bir büstü, konuşma yapmaya hazırlanan Tatarski’ye verip mekândan ayrıldığı görülüyor. Görgü tanıklarının ifadesine göre güvenlik görevlileri paketin kapıda bırakılmasını istese de Tatarski, genç kadının paketi getirip teslim etmesi konusunda ısrarcı davrandı.

Haberin Devamı

Putin yanlısı blogger’a saldırı... Heykelcikle suikast


‘KAÇACAKTI’ İDDİASI

Soruşturmayı yürüten yetkililer, heykelciğin içinde 450 gram TNT olduğunu belirtirken suikast şüphesiyle gözaltına alınan Trepova, Rus medyasına sızan ifadesinde, kendisine tuzak kurulduğunu ve kullanıldığını öne sürdü. Genç kadının daha önce erkek arkadaşıyla birlikte Petersburg’ta savaş karşıtı gösterilere katıldığı ve gözaltına alındığı bilgisi de paylaşıldı. Öte yandan Rus gazetesi Izvestia, Trepova’nın Pulkova Havaalanı’ndan kalkacak bir uçağa biletinin olduğunu, Türkiye üzerinden Gürcistan’a ulaşmayı hedeflediğini iddia etti.

İKİNCİ ŞÜPHELİ

Trepova’nın yakalanmasının ardından Rus yetkililer olayla ilgili ikinci bir şüphelinin de yer aldığını açıkladı. 40 yaşında Maria Yaran isimli bir kadının Trepova ile birlikte hareket ettiğinin tespit edildiği duyuruldu. Yaran’ın patlamanın ardından yaralanarak hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Putin yanlısı blogger’a saldırı... Heykelcikle suikast


DUGİNA İLE FOTOĞRAF

Daha önce de Putin’e yakın isimlerden Rus siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina da aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldürülmüştü. Tatarski’yi hedef alan bombalı saldırının ardından Rus medyasında Tatarski ile Dugina’nın birlikte çekildikleri fotoğraf üzerinden iki olay arasındaki benzerlikler tartışıldı.

 

KİMDİR BU TATARSKİ

- Gerçek adı Maxim Fomin olan Vladlen Tatarski, Rusya’nın en çok bilinen askeri blog yazarlarından biriydi ve Telegram’da 560 binden fazla takipçisi vardı.

- Tatarski, Ukrayna’nın doğusunda dünyaya geldi ve Donetsk’te yer alan kömür madenlerinde çalıştı. Yaşadığı maddi sorunlar sebebiyle bir banka soygununa karıştı. Soygun suçundan dolayı hapisteyken 2014’te Donbas’ta gerçekleşen Rusya destekli gösteriler sırasında cezaevinden kaçtı.

Haberin Devamı

- Daha sonra bölgede ayrılıkçı hareketlere katılan Tatarski, Ukrayna’nın doğusundaki durum ve askeri konularda blog yazarlığı yapmaya başladı.

- Zaman zaman Rus kuvvetlerini de eleştiren Tatarski, kasım ayında Moskova, Herson kentinden asker çekeceğini açıkladığında, komutanları aptalca savaş planları yapmakla itham etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!