Putin ezici çoğunlukla kazandı! Rus lider kendi rekorunu kırdı

Güncelleme Tarihi:

Putin ezici çoğunlukla kazandı Rus lider kendi rekorunu kırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2024 07:00

Rusya’da iktidara geldiği 2000 yılından bu yana sandıktan ilk kez kendi rekorunu kırarak çıkan Vladimir Putin, dün aldığı yüzde 88’lik oyla beşinci kez Rusya Devlet Başkanı oldu.

Haberin Devamı

Seçim süreci boyunca, 2018 yılında aldığı yüzde 76,69’luk oy oranını artırmayı kendine hedef olarak belirleyen Rus lider, sandıktan çıkan sonuçla birlikte 6 yıl daha iktidarı garantiledi. Ülke genelinde 80’den fazla bölgede gerçekleştirilen seçimler, hem sandık başında hem de uzaktan elektronik ortamda yapıldı.

PROTESTOLARIN GÖLGESİNDE

Katılım oranının yüzde 74’ün üzerinde olduğu belirtilen Rusya başkanlık seçimlerinde son güne Putin muhaliflerinin protesto gösterileri damga vurdu. Geçen ay hapishanede hayatını kaybeden Kremlin muhalifi Aleksey Navalni, ölmeden kısa süre önce seçimlerin son günü öğle saatlerinde toplu halde seçim merkezlerine giderek Putin’i protesto etme çağrısında bulunmuştu. Rusya’da bazı seçim merkezlerinde sandıklara boya dökerek oy pusulalarına zarar vermeye çalışan ve sandıkları yakmak isteyen protestocular olduğu bildirilirken, ABD ve Avrupa’da Rusya büyükelçilik binaları önünde protesto gösterileri düzenlendi.

Haberin Devamı

Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya da Rusya’nın Berlin Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriye katıldı. Navalnaya, yaptığı açıklamada, oy kullandığı pusulaya eşi Navalni’nin adını yazdığını söyledi.

Putin ezici çoğunlukla kazandı Rus lider kendi rekorunu kırdı

ZELENSKİ: GÜCE AÇ DİKTATÖR

Seçim sonuçlarını değerlendiren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “Putin sonsuza kadar iktidarda kalmak için her şeyi yapacak. Güce aç bir diktatör” yorumunda bulundu. Öte yandan seçim sürecinde protestolardan daha çok Ukrayna cephesindeki gelişmeler gündemi belirlemekte etkili oldu. Son dönemde yoğunlaştırdığı Rusya içindeki dron saldırılarını seçimlerin son günü de sürdüren Ukrayna, Moskova dahil olmak üzere sekiz farklı bölgeye dron saldırları düzenledi. Rusya ise hava saldırılarının önlendiğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!