Prodi: Avrupa-Türkiye farklılığını inkar edemeyiz

Güncelleme Tarihi:

Prodi: Avrupa-Türkiye farklılığını inkar edemeyiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 00:07

Romano Prodi, ”Avrupa ile Türkiye arasında yüzyıllarca sürmüş farklılığı inkar edemeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Prodi, İtalya'da Cizvit papazların denetimindeki Roma Massimo Üniversitesi'nde “Dinsel Kültürler ve Siyasal Bütünleşme: Çin ve Türkiye” konulu konferansta bugün bir konuşma yaptı.

Avrupa Komisyonu'nun eski başkanı ve halihazırda İtalya'daki merkez muhalefetin lideri olan Prodi, konuşmasında “Avrupa ile Türkiye arasında yüzyıllarca sürmüş farklılığı inkar edemeyiz. Türkiye'deki yasal düzenlemelerde Avrupa standartlarına uyum bağlamında büyük ilerlemeler kaydedilmişse de, bu ülkenin geniş coğrafyasında, özellikle de geri kalmış bölgelerdeki günlük yaşamda eski atmosfer halen varlığını hissettirmektedir” dedi.

Hıristiyan Demokratlar ve Merkez Demokratlar Birliği'ne mensup senatörlerden Alessandro Forlani ise Türkiye'nin üyeliğinin özellikle Ortadoğu'nun istikrarı açısından önemli bir işlev görebileceğine değinerek şöyle konuştu:
“Türkiye'nin AB'ye girişi, Ortadoğu bölgesi açısından bir istikrar güvencesidir. Bu üyelik, Müslümanlarla Hıristiyanların bir arada yaşayabilme örneği konumunda olacağı için İslam kökten dinciliğinin yayılışını da frenleyecektir. Ancak bu ülkede, insan haklarına tam anlamıyla saygı bağlamında halen kritik meseleler söz konusudur.”

BÜYÜKELÇİ ZİYAL

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal de toplantıda, Ankara'nın AB üyeliği bağlamındaki tarihsel süreç konusunda dinleyicilere bilgi verdi.

Haberin Devamı

Büyükelçi Ziyal, Türkiye'nin halkının çoğunluğu Müslüman bir ülke olması konusunda, “Laik bir ülke olan Türkiye'nin İslam ülkelerince oluşturulmuş örgütlere üyeliği, belirli noktalardaki istisnalar eşliğindedir ve sadece Anayasa'nın elverdiği ölçüde mümkün olabilmektedir. Türkiye'de devletin bir dini yoktur, devlet tüm dinlere eşit mesafede durmaktadır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!