Prigojin öldü... Tam 2 ay önce bugün isyan etmişti

Güncelleme Tarihi:

Prigojin öldü... Tam 2 ay önce bugün isyan etmişti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2023 07:00

2 ay önce Putin yönetimine karşı darbe girişiminde bulunan Wagner’in kurucu lideri Prigojin’in Saint Petersburg-Moskova seferini yapan özel jeti dün Moskova’nın kuzeyinde düştü. Rus haber ajansı TASS, Tver’de düşen uçakta Prigojin ile birlikte 10 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

RUS paralı asker grubu WAGNER’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in, Saint Petersburg-Moskova seferini yapan Embraer Legacy-600 tipi özel jeti dün Moskova’nın kuzeyinde düştü. Rus haber ajansı TASS, Tver’de düşen ve 10 kişinin hayatını kaybettiği özel jette Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in de bulunduğunu duyurdu.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Tver Bölgesi’ne düşen uçak kazasıyla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Prigojin öldü... Tam 2 ay önce bugün isyan etmişti

RA 027595 kuyruk numaralı Embraer Legacy-600 tipi jette, Prigojin dahil Wagner’de üst düzey görevleri olan 10 kişi bulunuyordu.

Haberin Devamı

YARIM SAAT SONRA DÜŞTÜ

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, “Uçak, Şeremetyevo Havaalanı’ndan (Moskova), St. Petersburg’a uçuştaydı. Uçağın içinde 3’ü uçak personeli olmak üzere toplam 10 kişi bulunuyordu” ifadeleri kullanılarak, uçağın kalkıştan yarım saat sonra düştüğü aktarıldı. En son pazartesi günü Telegram’dan yayınlanan ve ne zaman çekildiği belirtilmeyen videoda Wagner Grubu’nun Afrika kıtasındaki faaliyetlerinden bahseden Prigojin’in, bu kıtada olduğu yorumlarına sebep olmuştu. Rus basını, Wagner patronunun dün Afrika’dan Rusya’ya döndüğünü öne sürdü. Prigojin, temmuz ayında da Ukrayna krizine çözüm bulmak için Rusya’yı ziyaret eden Afrika liderleriyle poz vermişti.

Prigojin öldü... Tam 2 ay önce bugün isyan etmişti

MOSKOVA’YA KADAR YÜRÜDÜ

Ukrayna savaşındaki kazanımlarıyla görünürlüğü artan Wagner lideri Prigojin, Rus ordusunun performansını sıkça eleştiriyordu. Özellikle Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu açıkça başarısız bulduğunu söyleyen Wagner patronu, 2 ay önce tam bugün “Moskova’ya karşı yürüyüşe geçtik” açıklamasıyla isyanı duyurmuştu.

Prigojin öldü... Tam 2 ay önce bugün isyan etmişti

Haberin Devamı

Şoygu’nun kendisini imha etme girişiminde bulunduğunu iddia eden Prigojin, yaklaşık 25 bin savaşçıyla başkent Moskova’nın 200 kilometre yakınına kadar ulaşmıştı. Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko’nun araya girmesiyle Prigojin isyanını sonlandırmıştı.

Prigojin öldü... Tam 2 ay önce bugün isyan etmişti

PUTİN ‘AFFETMİŞTİ’

RUSYA lideri Putin, isyandan hemen sonra “Bizi sırtımızdan vurdular” dese de isyana karışan Wagner askerleri ve Prigojin affedildi. Öte yandan, Putin’in katıldığı bir söyleşide gazetecinin “Affetmek mümkün müdür sizin için” sorusuna “Evet, ama her şeyi değil”, “Affedilmeyen nedir?” sorusuna ise “İhanet” şeklinde yanıt vermesi, Prigojin’in bir suikaste kurban gidebileceği şeklinde yorumlanmıştı.

Haberin Devamı

BIDEN: SÜRPRİZ DEĞİL

ABD Başkanı Joe Biden, olayın kendisine sürpriz olmadığını söylerken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson da Prigojin’in ölümünün doğrulanması halinde “Kimse şaşırmamalı” dedi.

PRİGOJİN KİMDİR?

MOSKOVA’ya isyanıyla ismi tüm dünyada bilinir hale gelen Prigojin, kariyerine restoran işiyle başladı. 1996 yılından itibaren Kremlin Sarayı’nda verilen resmi davetlerde catering hizmeti verdiği için Putin’in aşcısı lakabıyla da bilinen Prigojin, 2014 yılında Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı ilhak etmesiyle adı ilk kez duyulan Wagner paralı asker grubunu kurdu. Afrika ve bazı Arap ülkelerinde faaliyet gösteren Wagner’in patronu olduğunu ise ilk kez 2022’de, Ukrayna işgali sırasında kabul etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!