Porsche’si var, tuzu yok

Güncelleme Tarihi:

Porsche’si var, tuzu yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2006 00:00

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz krizi, şimdi de tuz krizine dönüştü. Moskova’nın doğalgaz fiyatını artırmasının ardından Ukrayna’nın tuzla misilleme yapacağı söylentisi üzerine halk marketlere hücum edince raflar boşaldı. Lüks arabalarıyla marketlere giden yeni zenginler, marketlerden elleri boş dönüyor.

SON olarak 15 yıl önce Sovyetler Birliği’nin son demleri yaşanırken görülen kıtlık manzaraları Rusya’ya geri döndü. Başkent Moskova dahil tüm Rusya şehirlerinde on gündür tuz, market raflarından kayboldu. Taşradaki Rus halkı, sanki savaş çıkacakmış gibi tuz, şeker ve kibrit kuyruklarında akşamı bulurken, bazı bölgelerde kişi başına 1 kg tuz limiti getirildi.

Tuzun raflardan kaybolması, yıllar önce piyasa ekonomisi kurallarını benimsediğini ilan eden Kremlin Yönetimi’ni bile şok etmiş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ekibinin aldığı tüm önlemlere rağmen halkın saldırdığı marketlerde tuz raflara geri dönmedi.

TUZ NİYE YOK OLDU

Halkın birden bire niye tuz stoklamaya başladığını araştıran Rus basını, bu konuda tek kayda değer kanıta rastladı. Bu paniğe, Şubat ayı başında Noviye İzvestiya Gazetesi’nin Rusya’nın Ukrayna’ya sattığı doğalgazın fiyatını arttırmasına karşılık Kiev’in de tuz fiyatını arttıracağı yönündeki haberinin yol açtığı sanılıyor. Rusya, tuz ihtiyacının yüzde 40’ını Ukrayna’dan karşılıyor.

Rus yetkililerinin, "tuz krizi katiyen çıkmaz" açıklamaları yerine söylentilere daha fazla inanan Rus halkı, marketlere hücum etti. Şubat ayı başında 7 rubleye satılan 1 kg tuz dört misli artarak 1 dolara dayandı ve tükendi. Rusya Yönetimi, bu kıtlığın arkasında toptancıların komplosu olup olmadığını araştırmaya başladı. Ukrayna’dan Rusya’ya tuz sevkıyatı iki misli arttırılmasına karşın yüz binlerce ton tuzun nereye kaybolduğu sır kalmaya devam ediyor.

PORSCHE İLE TUZ SEFERLERİ

Tuz kıtlığının yaşandığı Rusya’da en ilginç görüntü haftasonu başkent Moskova’da gözlemlendi. Para yüzü görmüş, 10 kişiden birinin Porsche, Jaguar, Mercedes gibi lüks marka araçla dolaştığı şehirde süpermarketlere tuz seferleri yapılması tuhaf bir görüntü oluşturdu. Moskova’nın en popüler alışveriş merkezleri Aşan, Ramstore, Metro ve daha birçok hipermarketin tuz bölümleri bomboş. Lüks otomobilleriyle mağazalara gelen halk taşıyabildiği kadar tuzu yüklenip gidiyor, kimisi ise eli boş dönüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!