PKK’ya mızıka öğretmek bile suç

Güncelleme Tarihi:

PKK’ya mızıka öğretmek bile suç
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2010 00:00

ABD Yüksek Mahkemesi, PKK’nın da aralarında bulunduğu terör örgütlerine barışçıl amaçlı yardımı da yasaklayan terör yasasını tartışıyor. Davanın ilk gününe, yargıçlar arasındaki “mızıka” tartışması damgasını vurdu.

Haberin Devamı

ABD Yüksek Mahkemesi, terör örgütü PKK’ya “hukuksal çerçevede barışçıl faaliyetleri izlemesi için uzman desteği” vermek isteyen “Humanitarian Law Project” adlı insani yardım örgütünün açtığı davayı görüşmeye başladı.
ABD’nin terör listesindeki PKK, El Kaide ve Tamil Kaplanları gibi örgütlere barışçı amaçla da olsa her tür yardımı yasaklayan yasayla ilgili davanın ilk duruşmasında ilginç bir tartışma yaşandı.
Yargıç Sonia Sotomayor, yasanın gereğinden fazla geniş kapsamlı olduğunu savundu. Obama Yönetimi’ni temsil eden Başsavcı Elena Kagan ise yasanın terörle mücadelede hayati önemde olduğunu savunarak iptal edilmemesini istedi. Diğer yargıçların da katıldığı “mızıka” tartışması şöyle:
* Yargıç Sotomayor: Bu yasanın tanımına göre, terör örgütü üyelerine mızıka çalmayı öğretmek bile suç. Yasal bir konuda eğitim veriyorsunuz, ama yasa bunu “uzmanlık eğitimi” diye tanımladığı için suç oluyor.
* Başsavcı Kagan: Sanırım Kongre, hangi eğitimlerin kötü olduğunu tanımlamış durumda. Ama El Kaide’ye nasıl mızıka çalınacağını öğretmek isteyecek çok fazla kişi de yoktur herhalde.
* Yargıç Scalia: Ama (11 Eylül’ün mimarı) Muhammed Atta ve mızıka dörtlüsü ülkede turne yapıp epey para kazanabilir, değil mi?
* Başsavcı Kagan: Afedersiniz (kahkahalar). Yargıç Sotomayor, varsayımınızla dalga geçmek istememiştim. Bence önemli bir noktaya değindiniz.

Haberin Devamı

Yargıç Sotomayor: Bu yasaya göre terör örgütü üyelerine mızıka çalmayı öğretmek bile suç.

Başsavcı Kagan: El Kaide’ye mızıka çalmayı öğretecek çok fazla insan olduğunu sanmam.

Yargıç Scalia: Muhammed Atta ve mızıka dörtlüsü ülkede turne yapıp epey para kazanabilir, değil mi?

Terörle mücadele yasası ne diyor

ABD’nin terörle mücadele yasası, 11 Eylül 2001’deki saldırıların ardından “Vatanseverlik Yasası” ile daha da sıkılaştırılmıştı. Son düzenleme, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın terör örgütleri listesindeki bir gruba, barışçıl amaçlarla da olsa her türlü uzman danışmanlığı ve eğitim faaliyetlerinin sağlanmasını yasaklıyor. Yasağı ihlal edenlere 15 yıl hapis öngörülüyor.Ancak California’daki 9. Bölge Temyiz Mahkemesi, yasanın “muğlak” olduğuna hükmetmişti. Böylece PKK’nın sözde “insani yardımları” için “eğitim”, “uzman görüşü”, alması serbest bırakılmıştı. Mahkeme’nin son kararı haziranda vermesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!