PKK kamplarında bir İsviçreli

Güncelleme Tarihi:

PKK kamplarında bir İsviçreli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2006 00:00

İsviçre’nin Lozan kentindeki eski Federal Mahkeme Başkanı Claude Rouiller’in 5 yıldır kayıp olan 33 yaşındaki oğlu David, Irak’taki PKK kampında ortaya çıktı. David, bir Kürt yönetmenin belgeseline konu oldu. Hukukçu babanın, "Oğlumla gurur duyuyorum" demesi ise Türkler arasında tepkiye yol açtı.

İSVİÇRE’de federal mahkeme başkanlığı yapmış hukuk profesörü Claude Rouiller’in beş yıldır kayıp olan oğlu David’in (33) terör örgütü PKK’ya katılması tartışma yarattı. BM’nin Cenevre’deki merkezinde İsviçre temsilcisi olarak görev yapan Claude Rouiller, Irak’taki PKK kampında kalaşnikofla poz veren oğlu için "Oğlumla gurur duyuyorum" deyince özellikle Türklerin tepkisiyle karşılaştı.

"Der Kleine Bund" adlı gazete İsviçre’de refah içinde yaşayan, varlıklı bir aile çocuğunun Irak’ta dağlarda yaşamasını "Bu, topluma bir sırt çevirme mi? Bu adam fanatik biri mi yoksa idealist bir mücadeleci mi?" sorularıyla yorumladı. Baba Rouiller ise "Eğer oğlum yaptığı işte aradığı hayatın anlamını bulduysa, ben dünyanın en mutlu insanıyım. Ben bazılarının hoşuna gitmese bile, onunla gurur duyuyorum" diye konuştu. Oğlunu Irak’taki PKK kampında ziyaret eden anne Ursula Rouiller de oğlunu beş yıl aradan sonra tekrar görmenin kendini mutlu ettiğini, oğluna bugüne kadar niçin aramadığı sorusu bile sormadığını, çünkü önemli olanın tekrar oğluna kavuşmak olduğunu anlattı.

PARİS YERİNE IRAK
/images/100/0x0/55ea5613f018fbb8f879490a


2001 yılında ortadan kaybolan David Rouiller’i ailesi kayıp ilanıyla arıyordu. Oğlunun Kürt militan arkadaşlarını arayan anne Ursula Rouille kimseden bu konuda somut bir bilgi alamadı. Bunun üzerine Cenevre’de bir film festivalinde tanıştığı Kürt kökenli yönetmen Mano Halil’e oğlunun öyküsünü anlattı. Mano Halil, PKK kamplarında David Rouiller’i aramaya başladı. Sonunda İsmet Şerif Vanlı kanadıyla David ile bağlantı kurmayı başardı.

"Tolhildan David" (İntikamcı David) adıyla çekilen ve İsviçre’de vizyona giren belgesele göre David Rouiller, önce Lozan’da sanat okumaya başlar, ancak okulu bitiremez. Dördüncü yarı yılda okulu bırakan David Rouiller bir süre şoför ve vasıfsız işçi olarak çalışır. Lozan’da PKK militanlarıyla tanışır, PKK gösterilerine katılmaya başlar, dini ve devrim üzerine kitaplar okur ve 1998’de Roma’ya sığınan Abdullah Öcalan’la dayanışma için buraya gider.

2001 yılında annesine "Ben Paris’e gidiyorum, merak etmeyin" diye mesaj geçen David Rouiller’den bir daha haber alınamaz. Üç ay süren bir araştırmanın ardından bir PKK kampında olduğu anlaşılır. David’in sesini ailesi ancak üç yıl sonra ilk kez duyar. Anne Ursula, Mano Halil ile birlikte gittiği Kuzey Irak’ta yıllar sonra oğlu ile buluşurken, hikaye de belgesele dönüştürülür.

Cennetten sıkılmış

Irak’taki PKK kampında ortaya çıkan İsviçreli David Rouiller kameraya şöyle konuşuyor: "İsviçre bir cennet olabilir, ama karanlık yanları da çok. İnsanlar çok bencil bir toplumda yaşıyor, sadece kendi egolarını düşünüyor. Dünyada en çok intihar oranı İsviçre’de. Burada dağlarda arkadaşlıklarda ikiyüzlülük yok."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!