Pirinç yoksa oruç tutun

Güncelleme Tarihi:

Pirinç yoksa oruç tutun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Endonezya ve Malezya Necmettin Erbakan’ın ‘İslamın ekonomik başarısı’ olarak referans gösterdiği iki ülkeydi. İkisi de son krizde büyük darbe yedi. Ancak tepkileri farklı oldu. Endonezya Devlet Başkanı Habibi halkına ‘Siz Müslümansınız, pirinç yoksa oruç tutun’ derken, Malezya lideri Mahatir Muhammed ‘başarının anahtarı ibadetten çok laikliktedir’ dedi.

Endonezya'da ekonomik krizin yol açtığı halk isyanı sonrasında Devlet Başkanı Suharto'nun yerine geçen B.J.Habibi, milyonlarca kişi açlıktan kırılırken vatandaşlarından pirinçten tasarruf etmek için haftada iki kez oruç tutmalarını istedi.

The Washington Post Gazetesi'nin haberine göre, Habibi, bu çağrıyı Hz Muhammed'in doğumgünü olan Mevlit Kandili dolayısıyla televizyonda yayınlanan konuşmasında yaptı. Habibi, ‘Krizin bu aşamasında vatandaşlara bir çağrı yapmak istiyorum. Dinimiz diğer birçok dinden daha sistemli bir yapıya sahip’ diyerek vatandaşlarından pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmalarını talep etti.

Endonezye Devlet Başkanı B.J. Habibi sözlerini, ‘Eğer 150 milyon Endonezyalı bunu yaparsa, yılda 3 milyon ton pirinç tasarrufu yapmış oluruz. Bu da bizim ithal etmek zorunda olduğumuz pirince tekabül eder’ dedi.

Pirinç Endonezyalıların mutfağında önemli yer tutuyor. Ancak Endonezya'da peşpeşe yaşanan kurak yıllar ve ekonomik darboğaz yüzünden gıda sıkıntısı yaşanmaya başladı. Milyonlarca kişi ekonomik kriz yüzünden, 3.70 dolar (yaklaşık 885 bin lira) olan yoksulluk sınırının altında kaldı. Bu nedenle birçok kişi açlık tehlikesiye karşı karşıya.

Yabancı hükümetler ekonomik darboğaz yaşayan Endonezya'ya çeşitli yardımlarda bulunurken, Suharto'nun istifası yüzünden IMF ile yapılan 43 milyar dolarlık anlaşmada askıya alınmış durumda. En son Singapur Kızıl Haçı tarafından Endonezya'ya iki uçak dolusu gıda ve ilaç yardımı gönderildi. İlaç ve gıdalar öncelikli olarak, çocuklar, yaşlılar, hamile ya da çocuğunu emziren annelere verilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!