Piramitten başka harika tanımam

Güncelleme Tarihi:

Piramitten başka harika tanımam
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2007 00:00

İsviçreli işadamı Berhard Weber’in kurduğu vakfın girişimiyle internet oylaması ve SMS’lerle belirlenen dünyanın yeni yedi harikası, tartışma yarattı.

Haberin Devamı

İşte finale kalan 21 yapıt! /Foto-galeri

Ürdün'deki Petra Antik Kenti, Çin Seddi, Brezilya'daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Peru'daki Machu Picchu Antik Kenti, Meksika'daki Chichen Itza Piramidi, İtalya'nın Roma kentindeki Kolezyum ve Hindistan'daki Taç Mahal anıt mezarı olarak açıklandı. 21 yapıtın yer aldığı finalistler arasında bulunan Ayasofya, yeni 7 harika arasına giremedi

UNESCO, bilimsel olmayan bu seçimle bir ilgisi olmadığını açıkladı. Mısır ise seçime sert tepki göstererek, "Dünya üzerinde piramitlerden başka harika yoktur" dedi. Yeni harikaları barındıran Meksika’dan Ürdün’e her yerde sevinç var. Onlar şimdi turizm gelirlerinde artış bekliyor.

DÜNYANIN Yedi Harikası diye bilinen eserlerin tamamı Antik Çağ’ın Helen bakış açısıyla payelenmişti ve hepsi de Akdeniz yöresinde bulunuyordu. Demek ki, harikaları bugünün ölçeği ile değerlendirip daha bir globalleştirmek gerekiyordu.

İşte bu noktadan hareket eden İsviçreli işadamı, filmci ve serüvenci Bernard Weber "New7Wonders" (Yeni Yedi Harika) adı altında bir vakıf kurup, geçen ocak ayında internette yeni harikaların belirlenmesi için girişim başlattı. Taliban’ın Bamyan’daki Buda’yı yok etmesi de Weber’in aldığı kararda rol oynamıştı. Jürinin seçtiği 77 anıt ve mekan arasından 21 finalistin belirlenmesi istendi. Milyonlarca oy aktı ve finalistler arasında Eyfel Kulesi’nden Ayasofya’ya ünlü eserler yer aldı. Geçen cuma gecesi sona eren oylamada, 100 milyon kişinin katılımıyla ilk yedi belirlendi ve bunlar önceki gün Portekiz’in başkenti Lizbon’da görkemli bir şovla ilan edildi.

Böylece yeni bir sevinç ve itiraz dalgası başladı. Kazananlardan Petra antik kentinin ev sahibi Ürdün ile Chichen Itza piramidini barındıran Meksika, büyük turist akını beklediği için çok sevinçli. Petra’da havai fişekler atıldı, folklor gösterileri yapıldı. Tac Mahal’in de yeni harika seçilmesi üzerine Hindistan’ın Akra kenti bayram yerine döndü. Tac Mahal bir aşk abidesi olduğu için halk, "Bu aşkın zaferidir" diye yorumladı seçimi.

Peru Turizm Bakanı, "Machu Picchu kalıntılarının yeni harikalar arasına girmesi Peru halkının birleşince neler yapabileceğini gösterdi" dedi. Rio de Janeiro ise sonuç ilan edildiği sırada "Live Earth" konserinde eğleniyordu. Kurtarıcı İsa heykelinin kazandığı duyulunca büyük alkış ve tezahürat koptu.

Çin Seddi de kazandı, ancak Pekin yönetimi ilgisiz. Yeni yedi harikanın ilan edildiği şov, Çin TV’si tarafından gösterilmedi. Çinli yetkililer, "Buraya zaten çok turist gelir. Seçimi özel olarak kutlamaya gerek görmüyoruz, ancak tabii büyük onurdur" demekle yetindiler.

KİTLELER TARİH YAZMAZ

BM’nin kültür örgütü UNESCO, seçimin "bilimsel" bir yöntemle yapılmadığını, bu nedenle de kurumla bir ilgisi olmadığını açıkladı ve "Yeni yedi harika listesi özel bir girişim sonucu belirlenmiştir ve seçilen yerlerin korunmasına yönelik önemli ve kalıcı bir katkıda bulunamaz" dedi.

Antik dünyanın yedi harikasından piramitleri barındıran Mısır, dün "Dünyanın tek harikası piramitlerdir" diyerek tavrını belli etti. Mısır’ın antik eserlerinden sorumlu yetkili Zahi Havas, AFP’ye açıklamasında "Bu oylama, dünyanın gerçek tek harikası olan piramitlerin değerini azaltmaz. Bu yarışmanın hiçbir değeri yok, çünkü kitleler tarih yazmaz. Şu medya çılgınlığı sona erince yeni harikaların adını kimse sayamayacak" dedi.

Mısır, piramitlerle "New7Wonders" jürisi tarafından aday listesine alınınca da tepki göstermiş ve tescilli bir harikanın yeniden oylamaya tabi tutulmasını "gülünç" olarak nitelemişti. Bunun üzerine piramitler adaylar arasından çıkarılmış ve "Onursal New7Wonders" diye bir unvan uydurulmuştu.

Esas 7 Harika

Giza Piramitleri (Mısır)

Babil’in Asma Bahçeleri (Irak)

İskenderiye Feneri (Mısır)

Halikarnas Mozolesi (Türkiye)

Artemis Tapınağı (Türkiye)

Zeus Heykeli (Yunanistan)

Rodos’taki Helios Heykeli

Kazanmak için neler yaptılar

İspanya Hükümeti, adaylar arasında bulunan Elhamra Kalesi’nin tanıtımı için 600 bin Euro harcadı. Kaybetti.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Rio’daki Kurtarıcı İsa heykeli için bizzat kampanya yaptı. Kazandı.

Ürdün Kraliçesi Rania, Petra antik kentinde fotoğraf çektirdi. Kazandı.

Bavyera Başbakanı Edmund Stoiber, ünlü Neuschwanstein Şatosu için SMS bile gönderdi. Kaybetti.

Bilgi notu

Antik Yunan tarihçilerinin dünyanın yedi harikası diye andığı anıtsal eserlerin şöhretleri bugüne kadar geldi, ancak bunlardan sadece Mısır’daki Giza Piramitleri ayakta. Diğerleri deprem ve yangınlarda yok oldu.

Kaybedenler

Ayasofya

Atina’daki Akropol

Eyfel Kulesi

New York’taki Özgürlük Heykeli

Moskova’da Kremlin ve Kızıl Meydan

Sydney’deki opera binası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!