Pilot düşünecek kask okuyacak

Güncelleme Tarihi:

Pilot düşünecek kask okuyacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2010 00:00

ABD Ulusal Bilim Vakfı’ndaki tek Türk direktör Semahat Demir, beyinle ilgili önemli çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Beyin hastalıklarının tedavisi ile ilgili gelişmelere dikkat çeken Demir, “insansı robotlar, düşünce okuyan kasklar ve dokunmadan hareket eden nesnelerin” gerçek olacağını söyledi.

ABD’nin bilimi destekleyen, hükümete bağlı önemli kuruluşu Ulusal Bilim Vakfı’ndaki tek Türk direktör Semahat Demir, beyinle ilgili hem hastalıkların teşhis ve tedavisi hem de beyin-bilgisayar arafazları konusunda önemli çalışmalar bulunduğunu belirterek, “uzun vadede insansı robotların gerçek olacağını” söyledi.

Ulusal Bilim Vakfı’nda biyomedikal mühendislik ve 17 farklı bölümün direktörlüğünü yapan Demir, bilim alanındaki gelişmeler ve yeni buluşların, hastalıkların tedavisi ve insan yaşamının kalitesini artırmada etkili olacağını belirtti. Sadece yüzde 1’i bilinen beynin daha çok çözülebilmesi için çalıştıklarını belirten Demir, bu tür çalışmaların teşhis ve tedavi yöntemlerine göre daha yavaş ilerlediğini, ama daha uzun vadede burada da başarılar elde edileceğini kaydetti.

‘Dokunmadan’ hareket

Buluşların insan hayatını kolaylaştırmasını amaçladıklarını belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mesela pilotlar o kadar zor bir durumda çalışıyorlar ki, aniden hareket edip uçağı yönlendirmeleri gerekebilir, ama bunu o kadar hızlı yapamayabilirler. Ama pilotun düşüncesini okuyabilen bir kask olursa, kolunu kıpırdatmadan, düşüncesini kullanarak uçağı kıpırdatma ve ani durumlarda hızlı hareket etme imkânı da olabilir. Bu alandaki gelişmelerin tıp alanına da önemli katkıları olacak. Örneğin bir kimsenin kolu kopmuşsa ve doğal olarak beyinden sinyal alamıyorsa doğal ve yapay bir kola sahipse, bu kola beyinden sinyal gönderilmesi sağlanacak. Böylece kişi yapay kolunu rahatlıkla kullanabilecek. Yani eğer beyin şekilde dışarıdaki bir kutuyu yönlendirebilirse, bu takma kolu da yönlendirebilir.”

Yapay organlar gibi konularda 5-10 yıl sonra sonuç almayı beklediklerini vurgulayan Demir, bilim-kurgu filmlerinin vazgeçilmezi olan robotların insanlığın kontrolünü eline geçirebileceği gibi senaryoları da beraberinde getiren “insansı robotların” ise uzun vadede hayata geçeceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!