Petrol sızıntısını saçlarıyla durduracaklar

Güncelleme Tarihi:

Petrol sızıntısını saçlarıyla durduracaklar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2006 00:00

Guimares adası yakınlarında batan ve denize petrol sızdıran tanker dolayısıyla yaşanan en büyük çevre kirliliğine engel olmak isteyen Filipinliler, saç ve tüy toplamak için kampanya başlattı. Saç ve tavuk tüyü dolu çuvallarla, petrolün yayılmasını engelleyecekler.

FİLİPİNLER’in Guimares adası yakınlarında batan ve denize petrol sızdıran tankerin yarattığı büyük çevre kirliliğine engel olmak isteyen Filipinliler, imkan eksikliğinden dolayı insan saçı ve tavuk tüyü dolu çuvallarla petrolün yayılmasını durdurmaya çalışıyorlar.

Guimares adası sakinleri bu düşük maliyetli tekniği Greenpeace yetkililerinden öğrendiler. Greenpeace’nin işaret ettiği, ABD’de yapılan bir deneyden esinlenen yetkililer, saç ve tüy toplamak için ülkede kampanya başlattı. Devlet Başkanı Arroyo’nun de destek verdiği kampanya kapsamında berber salonlarında, okullarda ve cezaevlerinde kesilen saçlar toplanmaya başlandı. Çuvallara doldurulan bu saçlar, üç hafta önce batan tekneden sızan petrolün denizde yayılmasını engellemek için duba gibi kullanılıyor. Petrol bu çuvalların içine nüfuz ederek binlerce saç telinin arasına hapsediliyor. Ülkede saç toplama kampanyasına yardım etmek için bir çok insan saçlarını sıfıra kazıtıyor. Çünkü yerel halkın tek
/images/100/0x0/55ea5639f018fbb8f8795344
ümidi ve geçim kaynağı eko turizmin ölmesini istemiyorlar. Petrol sızıntısını durdurmak için ayrıca saman çuvallarından da faydalanıyorlar. Bölgenin en büyük tavuk üreticisi şirketler de tonlarca tavuk tüyünü Guimares adasına gönderdi.

SIFIR NUMARA TIRAŞ

Berberler Federasyonu Başkanı Linda Francisco, başkent Manila’da 500 kadar berber salonu saç toplama kampanyasına katıldığını açıkladı. Hedeflerinin 100 bin çuval saç toplamak olduğunu ifade eden Francisco, kampanyaya katılımı sağlamak için her birinde 8000 kadar öğrenci bulunan üç devlet okulundakilerin hepsini bedava traş etmeyi planladıklarını dile getirdi.

Saç toplama kampanyasına en büyük destek ise mahkumlardan geldi. Yaklaşık olarak 11 bin mahkum gönüllü olarak saçlarını sıfıra vurdurdular.

Amerikalı berberin keşfi

SAÇ telleri, tavuk tüyü ve saman dolu çuvallarla petrol sızıntısını durdurarak çevre kirliliğinin önüne geçme fikri ilk olarak Amerikalı berber Phil McCrory tarafından keşfedildi. Alabama’da yaşayan Phil, 1989’da Exxon Valdez’in Alaska’da yarattığı petrol sızıntı faciasını izlerken su samurlarının kürklerinin tamamen petrolle kaplandığını görünce bunun insan saçıyla da gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini merak etti. Berber dükkanından topladığı saçları karısının külotlu çorabına doldurdu. Çocuğunun seyyar havuzuna biraz petrol koyarak deneyini gerçekleştirdi. Bilimadamlarının yardımıyla insan saçının petrol tarafından ıslanmadığını, ancak petrolün saçların arasına sıkıca yapıştığını keşfetti. Phil’in 1995 yılında patentini aldığı bu yöntem NASA uzmanları tarafından da test edildi ve petrol kirliliği vakalarında kullanılabilineceğine karar verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!