Petrol isyanı domino taşı gibi...

Güncelleme Tarihi:

Petrol isyanı domino taşı gibi...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

İNGİLİZLER GIDA DEPOLUYOR

Avrupa'yı baştan aşağı etkileyen petrol isyanı sıradan vatandaşları daha farklı etkiledi.Başta İngiltere olmak üzere bir çok Batı Avrupa ülkesinde kamyoncular ve çiftçiler akaryakıt istasyonları ile rafinerileri kuşatınca halk da süpermarketlerde yiyecek ne varsa satın almaya başladı. Halkın gerekçesi basit: Protestoların uzun sürmesi halinde başta gıda olmak üzere temel ihtiyaç maddeleri dağıtımı olmayacak.

SANKİ SAVAŞ ÇIKACAK

Başbakan Tony Blair dün, halkını panik yapmamaları konusunda uyarmış ancak bir yandan da kendisiyle çelişircesine İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'ten petrol dağıtımı ve protestolara askerin müdahalesine kadar bir dizi önlemi içeren olağanüstü yetkiler almıştı.

Tüm bu gelişmeleri tedirginlikle takip eden halk, tam bir savaş psikolojisi içinde. Dün olduğu gibi bugün de az miktarda da olsa hala benzin bulundurduğunu duydukları istasyonlara hücum etmeyi sürdürüyorlar. Bu durum, akaryakıt stoklarının hızla tükenmesine neden oluyor.

AYNI FİLM İKİNCİ KEZ

Başbakan Blair, dün yaptığı açıklamada ingiltere'nin, şu an içinde bulunduğu durumu, 70'lerin sonunda yaşadığı krizden bu yana bugüne kadar gelmiş geçmiş en büyük kriz olarak tanımlamıştı.

Blair, bugün yaptığı açıklamada ise ülkede yaşanan panik havasının bugün akşama doğru büyük ölçüde yatışacağını ancak tüm bu olaylar bitse bile halkın eski sorunsuz günlerine dönmesinin biraz zaman alacağını söylüyor.

Dün İngiltere'deki petrol istasyonlarının yüzde 90'ında petrol stoklarının büyük ölçüde tükendiği belirtilmiş, bunun üzerine istasyonlarda izdiham yaşanmıştı.

İngiltere'de petrol fiyatlarının yüzde 76'sını vergiler oluşturuyor. İngiliz Hükümeti, petrol ürünlerindeki fiyat artışından OPEC'i sorumlu tutuyor. Ancak protestocular dünya piyasalarında petrol değer kazanmasını değil, yüksek orandaki vergileri protesto ediyor.

Protesto gösterilerinde başı çeken ülke Fransa'da hükümet, vergileri indirmek zorunda kalarak petrol ürünlerinden aldığı vergilerde yüzde 15'lik indirime gidince protestolar sona ermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!