Peşmergenin Kerkük’te işi ne

Güncelleme Tarihi:

Peşmergenin Kerkük’te işi ne
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2010 00:00

Irak’ta Kürtler ve Sünni Araplar arasındaki gerilimi azaltmak isteyen ABD, ihtilaflı bölgelerde ortak operasyona başlıyor. Peşmergenin, petrol zengini Kerkük’te de görev alacak olması Arapların tepkisini çekiyor.

Haberin Devamı

ABD ordusu, Kürtler ve Sünni Araplar arasındaki tansiyonu düşürmek amacıyla, Kerkük başta olmak üzere Irak’ın kuzeyindeki ihtilaflı bölgelerde yapılan operasyonlara Irak ordusu ve peşmergelerle birlikte katılacak.
Amerikalı güçler, üç haftadan bu yana Iraklı askerler ve      peşmergeyle ortak eğitimlere başladı. Irak’taki ABD kuvvetlerinin komutanı General Ray Odierno da ortak  askeri operasyonların amacının, merkezi Bağdat hükümeti ile bölgesel yönetimin   bu bölgeler üzerindeki anlaşmazlığıyla ortaya çıkan gerilimi azaltmak olduğunu teyit ederek, Kerkük, Ninova ve Diyala’da ortak kontrol noktaları kurulmaya başlandığını açıkladı.
Operasyonların hedefi El Kaide
ABD’li general, 31 Ocak’a kadar kontrol noktalarının tamamlanacağını ve devriyelere başlanacağını söyledi. Odierno, “Amaç, El Kaide ve farklı siyasi görüşleri benimsetmeye çalışanlardan halkı korumak” dedi.
Kuzey Iraklı Kürt liderler, petrol yönünden zengin olan Kerkük’ü de topraklarına katmak istiyor. Bağdat hükümeti ise Kürtlerin yerleşim bölgesinin Erbil, Süleymaniye ve Dohuk’la sınırlı kalmasında ısrarlı. Bu nedenle, Kürt birlikleri olan peşmergelerin Kerkük’e operasyon için girecek olmasının, ABD’nin beklediğinin aksine bu iki grup arasındaki gerilimi arttıracağı tahmin ediliyor.

Kim ne diyor

Haberin Devamı

Kürt milislerin çekileceğinin garantisi var mı

* Kerkük bölgesel konseyinin üyesi Hüseyin Ali Ciburi, “Peşmerge, Kürt bölgesi için tasarlanmış bir silahlı güç. Kerkük’ün durumu ise belirsizliğini koruyor. Onların Kerkük’te bulunması bölücü bir etki yaratabilir” diyor.
* Konseyin başka bir Sünni üyesi Abdullah Sami Assi de “Bu yapılanın hiçbir mantıklı sebebi yok ve olumsuz sonuçları olacak” diye konuştu. Konseyin Kürt üyesi Muhammed Kamal ise ortak operasyonların güvenliği sağlayacağını ileri sürdü.
* Ninova yerel meclisinden Kusay Abbas, “Peşmergenin geri çekileceğinin ne garantisi var” diyerek operasyona karşı çıkıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!