Peru’da toprak kayınca turistler mahsur kaldı

Güncelleme Tarihi:

Peru’da toprak kayınca turistler mahsur kaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2004 01:46

Peru’nun Machu Picchu bölgesinde meydana gelen toprak kayması sonucu yüzlerce turist mahsur kaldı. Turistler, helikopterlerle tahliye edildi.

TARİHİ İnka harabelerinin bulunduğu Machu Picchu bölgesinde etkili olan şiddetli yağışlar sonucu, Cumartesi sabahı toprak kayması meydana geldi. Ülkenin ormanlık alanında bulunan turistik alanı dış dünyaya bağlayan karayolu ve demiryolu, toprak altında kaldı. Böylece, bölgede mahsur kalan ve aralarında Peru Devlet Başkanı Alejandro Toledo ile 500 turistin de bulunduğu 1500 kişi için tehlike başgösterdi. Bunun üzerine yetkililer, mahsur kalan grubun tahliyesi için kolları sıvadı.

Başkanın helikopteri

Devlet Başkanı Toledo da, helikopterini kurtarma operasyonuna tahsis etti. Heyelan bölgesine gönderilen helikopterler, turistleri gruplar halinde tahliye etti. Başkan Toledo, tahliye çalışmalarını başından sonuna kadar denetledi. Toprak kayması sonucu, 1 kişi öldü, 10’dan fazla kişi kayboldu, 100 kişi de evsiz kaldı. Başkan Toledo, ‘Heyelandan etkilenenlere en kısa sürede yardım ulaştırılacaktır’ dedi.

Yılda 500 bin turist

1911’de bulunan Machu Picchu’daki İnka harabelerini her yıl 500 bin turist ziyaret ediyor. İnka İmparatorluğu, 1532’de İspanyollar tarafından yıkılmıştı. Machu Picchu, İspanyollardan kaçan İnka halkının sığınma bölgesi olmuştu. Peru’daki yerli halk, İnkaların ruhlarının Machu Picchu’da dolaştığına ve bölgenin lanetli olduğuna inanıyor.

Gruplar halinde indiler

Toprak kayması nedeniyle mahsur kalan ve korkulu saatler yaşayan turistler, düzenlenen kurtarma operasyonuyla gruplar halinde tahliye edildi. Kurtarma operasyonu için askerlere talimatı, bölgede bulunan ve kendisi de mahsur kalan Peru Devlet Başkanı Alejandro Toledo verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!