Pelosi Erivan’a açık destek verdi

Güncelleme Tarihi:

Pelosi Erivan’a açık destek verdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2022 07:00

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, üç gün sürecek Erivan ziyareti sırasında dün sözde soykırım anıtı “Tsisernakabert”a çelenk koydu.

Haberin Devamı

Burada Azerbaycan’ı ‘saldırgan ülke’ ilan eden Pelosi, Amerika’daki 8 Kasım Kongre ara seçimlerinde Ermeni oyları uğruna Güney Kafkaslar’ın binlerce yıllık tarihini hiçe saymış oldu. Ermenistan Parlamento Başkanı Alen Simonyan ile başkent Erivan’da ortak basın toplantısı düzenleyen Nancy Pelosi, Güney Kafkaslar bölgesindeki ihtilafta Ermenistan’ın yanında yer aldığını açık ve net olarak dile getirdi.

PAŞİNYAN İLE GÖRÜŞECEK

Ermenistan’ın 1991 yılında Sovyetler’den bağımsızlığını kazanmasından bu yana ABD’den Erivan’a ilk defa böylesine yüksek temsil düzeyli heyet geldiğini vurgulayan Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, “Biz buraya gelmeden kısa süre önce Ermenistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı gerçekleştirildi. Amerika’nın büyük önem verdiği Ermenistan’a karşı yapılan bu saldırıyı Temsilciler Meclisi olarak kararlılıkla kınıyoruz. Bölgedeki ihtilafın çözümünde önemli rol oynayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı (AGİT), Minsk Grubu üyelerinden biri olarak Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ihtilafın ve Karabağ meselesinin adaletli ve kalıcı çözüme kavuşturulması için diplomatik çaba sarf edecek. 2019 yılında ABD Kongresi’nin, 1915 Olayları’nı ‘soykırım’ olarak kabul etmesinin ardından Başkan Biden da, 2021 yılında ‘soykırım’ yapıldığını kabul etti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile yapacağımız görüşmede Ermenistan’ın güvenliğini ve demokratik gelişim yolunu tüm detaylarıyla görüşeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

PARİS ELÇİLİĞİNE SALDIRI

Öte yandan bir grup Ermeni protestocu, Azerbaycan’ın Paris Büyükelçilik binasına saldırdı. Azerbaycan Fransa Büyükelçisi Rahman Mustafayev, saldırının görüntülerini Twitter hesabından paylaşırken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a da tepki göstererek, “Büyükelçilikleri korumayan ve güvenlikleriyle ilgili haklı taleplerini görmezden gelen Fransa utanmalı” ifadelerini kullandı. Görüntülerde Ermenistan bayrağı taşıyan bir gruptan 2 kişinin, elçilik binasının kapısını kırmaya çalıştığı görülüyor.

AZERBAYCAN’DAN TEPKİ

Haberin Devamı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Nancy Pelosi’nin Ermenistan ziyaretindeki açıklamalarına tepki gösterdi. Pelosi’nin bölgedeki durumu çarpıtan açıklamalarının ve Azerbaycan’a yönelik haksız ve asılsız suçlamalarının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, Azerbaycan’ın Ermenistan’ın askeri provokasyonunu engellemesi sonucu çatışmaların patlak verdiği ve tüm sorumluluğun Erivan’a ait olduğu belirtildi. “ABD’de Kongre ara seçimleri döneminin yaklaştığını göz önünde bulundurursak, Pelosi’nin bu ziyaretini iç siyasi gündemi ve ABD’deki Ermeni lobi çevrelerinin desteğini kazanmak için kullandığı görülüyor. ABD’nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya’ya taşınması kabul edilemez.” ifadeleri yer alan açıklamada, Pelosi’nin açıklamalarının bölgedeki gerginliğin tırmanmasına hizmet ettiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!