Patenti çoktan alındı! Newton’a meydan okuyan maddeden oyun çubuğu yapacaklar

Güncelleme Tarihi:

Patenti çoktan alındı Newton’a meydan okuyan maddeden oyun çubuğu yapacaklar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2022 15:22

Bilim ve teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler dünyayı heyecana sürüklemeye devam ediyor. Newton kanunlarına meydan okuyan bir maddeyle ilgili yeni gelişme de teknoloji meraklılarını, özellikle de oyun severleri yakından ilgilendireceğe benziyor…

Haberin Devamı

Ona ‘Non-Newtonian fluid’ yani ‘Newton tipi olmayan akışkan’ diyorlar. Sosyal medyada videoları viral oluyor, herkes onu merak ediyor, kurşun geçirmez olduğu bile söyleniyor.

Peki bunlar doğru mu? Nedir bu doğamızdaki kuralları yazan, tüm çağların en büyük bilim insanlarından Newton’a bile karşı gelen maddenin sırrı?

Gelin birlikte öğrenelim…

SIVI MI KATI MI?

Newton olmayan bir sıvı, Newton'un viskozite (akışkanlığa karşı direnç) yasasını, yani stresten bağımsız sabit viskoziteyi takip etmeyen bir sıvıdır.

Newton tipi olmayan akışkanlarda, direnç, kuvvet uygulandığında daha fazla sıvı veya daha fazla katı olarak değişebilir.

Örneğin ketçap, çalkalandığında daha akıcı hale gelir ve bu nedenle Newtonian olmayan bir sıvıdır. pek çok tuz çözeltisi ve erimiş polimer, muhallebi, diş macunu, nişasta karışımları, mısır nişastası, boya, kan, eritilmiş tereyağı ve şampuan da yaygın olarak bulunan diğer birçok madde gibi Newtonyen olmayan sıvılardır.

Haberin Devamı

Yani bu maddeler aslında ne katı ne sıvıdır diyebilir miyiz? Aslında bu sorunun cevabı hayır. Bu maddeler sıvıdır, yani akışkandır ama akışkanlıkları azdır. Bu yüzden kimi zaman katı gibi algılanabilirler ve katı hale daha kolay geçerler.

Patenti çoktan alındı Newton’a meydan okuyan maddeden oyun çubuğu yapacaklar
En basit anlatımıyla sabunlar, bazı nişastalı karışımlar ve sofralarımızı süsleyen ketçap bu akışkanlara örnek teşkil eder

BİLİMSEL AÇIKLAMASI

Newton tipi olmayan bir akışkanda, kayma gerilimi ile kayma hızı arasındaki ilişki farklıdır. Akışkan, zamana bağlı viskozite (direnç) bile sergileyebilir. Bu nedenle, sabit bir viskozite katsayısı tanımlanamaz.

Viskozite kavramı akışkan mekaniğinde bir akışkanın kesme özelliklerini karakterize etmek için yaygın olarak kullanılmasına rağmen, Newton tipi olmayan akışkanları tanımlamak için yetersiz olabilir.

Peki tüm bunların oyunlarla, oyun konsollarıyla ve bu konsolların en büyük üreticisi Sony ve PS5 ile ne ilgisi var? Sony, bu akışkan için yani analog bir Newton tipi olmayan akışkan kullanılmış oyun kolları için patent aldı.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ DÜNYASINI DEĞİŞTİRECEK HAMLE Mİ GELİYOR

Bu da teknoloji dünyasını yakında değiştirecek bir hamle olabilir.

Heyecan yaratan haberin başlığı şöyle:

‘Sony, Newtonian Olmayan Akışkan Sistemli Oyun Analogunun Patentini Aldı’

Yani Sony, dokunsal geri bildirim üreten ve basınç sağlayan bir analog çubuk sistemi için yeni bir patent başvurusunda bulundu.

Bu şirketin son model oyun konsoluna sahipseniz, dokunsal geri bildirim yeni bir şey değil.

DualSense denetleyicinin içinde, ‘denetleyicide dokunsal geri bildirim’ adı verilen daha küçük, ayrıntılı dürtüler üretebilen bazı harika titreşim motorları bulunur.

Bu titreşim sistemi, her hareket için aynı hissi üretmek için standart bir titreşim motoru kullanan Xbox Kablosuz Oyun Kumandasında kullanılanlardan tamamen farklıdır.

Patenti çoktan alındı Newton’a meydan okuyan maddeden oyun çubuğu yapacaklar
Oyun dünyasıyla ilgili bildiğiniz her şeyi unutmaya hazır mısınız?

Haberin Devamı

'ANALOG' PATENT

Yeni patent, Sony'nin analog çubuklarda dokunsal geri bildirim uygulamak isteyebileceğini, böylece kullanıcıların bu dürtüleri ve titreşimleri başparmaklarıyla hissedebilmelerini sağlıyor.

Patent, dokunsal geri bildirime ek olarak, DualSense Denetleyicinin uyarlanabilir tetikleyicileriyle aynı şekilde hareket edecek ve oyun oynarken başparmaklarınızı geri itecek bir kuvvet geri bildirim sistemini de detaylandırıyor.

Tabii ki, bu sadece bir patent, bu nedenle Sony'nin bunu asla gerçeğe dönüştürmeme ihtimali yüksek, ancak bu fikir kâğıt üzerinde harika görünüyor.

Patente göre, analog çubuklar, çubuğu yukarı ve aşağı hareket ettiren ve kullanıcı tıkladığında sürtünme sağlayan bir basınç sistemine sahip olacak.

Haberin Devamı

Ayrıca analog çubuğun, derinlik sensörü boyunca aşağıdakine benzer şekilde hareket edecek bir durdurma sistemi sağlamasına olanak tanıyor.

Bunlar Returnal ve Ratchet and Clank gibi oyunlarda çekim yaparken uyarlanabilir tetikleyiciler.

Patenti çoktan alındı Newton’a meydan okuyan maddeden oyun çubuğu yapacaklar
Oyun kolları / çubukları elbette böyle vıcık vıcık görünmeyecek

İKİ YÖNTEM VAR

Sony, bunu yapmak için iki yöntemin patentini aldı.

Birincisi, analog çubuklar üzerinde baskı sağlayan ve aynı zamanda dokunsal geri bildirim sağlayan motorlu bir sistem.

İkincisi oldukça farklı. Bir motor yerine, analog çubuk sisteminin altına sıvı pompalanacak.

İşte bu, haberin başında anlattığımız, Newton olmayan sıvı olarak tanımlanır ve bu sıvıyı bir kez daha tanımlamak gerekirse ‘basınç altındayken şeklini katı veya sıvı hale getirebilen sıvı’ diyebiliriz.

Haberin Devamı

GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREBİLİR

Bu, sıvının, analog çubuk sistemine girebileceği ve basınca duyarlı deneyimi sağlamak için sertleşebileceği anlamına gelir.

Sıvı daha sonra sistemden ayrılacak ve baskıyı azaltacaktır. Newton'dan güç almayan analog çubuklar fikri kulağa biraz bilim kurgu gibi gelse de, bu akışkanların yakın gelecekte hayatımızda daha çok yer kaplayacakları kesin.

BAKMADAN GEÇME!