Papaz yok kravat yok

Güncelleme Tarihi:

Papaz yok kravat yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2015 01:24

YUNANİSTAN’da pazar günkü seçimlerin galibi Radikal Sol Koalisyon’un (SYRİZA) lideri Aleksis Çipras dün laik yemin eden ilk Başbakan olarak tarihe geçti. 2011 yılında Merkel'in karşısında verdiği pozla büyük eleştiren alan Papandreu'nun ailesi ise ilk kez meclis dışı kaldı.

Haberin Devamı

DİNİ TÖREN İSTEMEDİ

Yunanistan’da pazar günkü seçimlerin ardından dün sağcı ANEL ile koalisyon anlaşması yapan Radikal Sol Koalisyonu’nun (SYRİZA) lideri Aleksis Çipras yemin edip göreve başladı. Ateist olduğu için dini yemin töreni istemeyen Çipras törene her zamanki gibi kravatsız geldi.

Papaz yok kravat yok

Ateist olan Çipras, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın huzurunda Başbakan yemini etmeden önce Atina Başpiskoposu Yeronimos’u ziyaret ederek, dini and içmeyeceğine ilişkin kararını iletti. Çipras, Cumhurbaşkanı Papulyas’ın huzurunda “Sayın Cumhurbaşkanı, şerefim ve vicdanım adına, anayasa ve yasaları uygulayacağıma, Yunan halkının çıkarlarına hizmet edeceğime sizi temin ederim” diyerek yemin etti. Çipras’ın tüm selefleri Başpiskopos huzurunda İncil’e el basıp “Kutsal ve bölünmez üçlü adına (Baba Tanrı, oğul İsa ve Kutsal Ruh) anayasa ve yasaları uygulayacağıma ve Yunan halkının çıkarlarına hizmet edeceğime yemin ederim” diyerek söz veriyordu. Çipras, dün eski Başbakan Andonis Samaras’dan görevi devralamadı. Samaras, Yunan siyasi hayatında bir geleneği bozarak devir-teslim töreninde hazır bulunmadı. Devir-teslim işlemi Samaras ile Çipras’ın özel kalem müdürleri arasında yapıldı.

Haberin Devamı

Papaz yok kravat yok

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Seçimlerde 149 milletvekili seçen ve tek başına iktidar olmayı 2 sandalye ile kaçıran SYRİZA, 13 sandalye toplayan sağcı Bağımsız Yunanlılar (ANEL) ile koalisyon hükümeti kurmak için anlaştı. Yeni hükümetin 300 sandalyeli parlamentodaki gücü 162 milletvekili. İki parti büyük ideolojik farklılıklarına rağmen, AB’ye karşı daha sert tavır izlenmesi ve kemer sıkma politikalarına son verilmesinde mutabık. Yeni hükümet AB ile müzakerelere ve ekonomiye öncelik verecek. Türkiye ile Kıbrıs politikası ise hükümet programı açıklandığında belli olacak. SYRİZA, Türkiye ile diyaloğun sürdürülmesinden yana. Sorunların güven eksikliğinden de kaynaklandığına inanıyor. İnsan ve azınlık haklarına yaklaşımı nedeniyle de gerek Batı Trakya Türk azınlığının sorunları ve Atina’da cami konularında faal olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Gümülcine rekor kırdı

SYRİZA, Türklerin yoğun olduğu Batı Trakya’dan üç Türk milletvekili çıkardı. Radikal Sol Koalisyon’un en çok oy aldığı yer ise yüzde 48.85 ile Türklerin yoğun yaşadığı Gümülcine kenti oldu.

Papaz yok kravat yok

Batı Trakyalı Türklerden üç temsilci

Batı Trakya’da Türklerin oyları SYRİZA’ya gitti. SYRİZA ülke çapındaki en yüksek oy oranını Gümülcine’de (yüzde 48.85) aldı. Milletvekili seçilen Mustafa Mustafa 12.429, Ayhan Karayusuf da 9.559 oyla ilk 2 sırayı paylaştı. İskeçe ise yüzde 45.40 ile SYRİZA’nın en fazla oy topladığı 5’nci seçim bölgesi oldu. İskeçe’de Hüseyin Zeybek 16.244 topladı. Gümülcine’de yaklaşık 35 bin, İskeçe’de ise yaklaşık 15 bin Türk oyu bulunuyor.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

SYRİZA: 149
Yeni Demokrasi: 76
Altın Şafak (Aşırı sağcı): 17
Potami (Merkez sol): 17
KKE (Komünist Parti) : 15
Bağımsız Yunanlar (AB karşıtı sağ): 13
PASOK (Merkez sol): 13

Papaz yok kravat yok

Hanedanı bitiren kare

Yunanistan’da yapılan seçimler siyasetin önemli hanedanı Papandreu’lara da acı fatura çıkardı. 2011 yılındaki ekonomik kriz döneminde Almanya Başbakanı Merkel’den fırça yerken çekilen fotoğrafıyla tepki çeken dönemin Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu yeniden seçilemezken, yeni kurduğu KIDISO Partisi de yüzde 3’lük barajı geçemedi. 92 yıl sonra ilk kez parlamentoda Papandreu ailesinden bir temsilci yer almayacak. Papandreu Yunanistan Başbakanı iken 2 Kasım 2011’de Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye haber vermeden, AB ve IMF’nin 110 milyar euro’luk “1. Kurtarma Paketi” için referanduma gideceğini açıklamıştı. Papandreu’nun kararına son derece kızan Merkel ile Sarkozy, dönemin Yunan Başbakanı’nı bir gün sonra Cannes’daki G-20 Zirvesi’ne çağırmışlardı. Papandreu, Merkel’in azarlarını iki eli önünde bağlı dinlemişti. Halk ve siyasi partiler Papandreu’ya büyük tepki götermişti. Papandreu, 9 Kasım 2011’de istifa etti. 2012 seçimlerinde ise merkez sağcı Yeni Demokrasi ve Evangelos Venizelos başkanlığında PASOK koalisyonu kuruldu. Papandreu ise 2012 seçimlerdinde milletvekili olarak parlamentoda yerini aldı. Yunan halkı o fotoğraftan yaklaşık 3.5 yıl sonra Avrupa’ya karşı sert tavır takınacağını vaad eden SYRİZA’ya oy verdi. 41 yıllık Yeni Demokrasi ve PASOK hükümetleri hegemonyasını bitirdi. Papandreu’nun üç hafta önce kurduğu Demokrat Sosyalistler Hareketi (KİDİSO) yüzde 3 barajını (yüzde 2.46) aşamadı. Papandreu’lar 92 yıl sonra ilk kez milletvekili seçilemediler. Yunanistan’da başbakanlık yapan dede (Yorgo), baba (Andreas) ve torun (Yorgo) 1923’den bu yana milletvekili seçiliyorlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!