Papandreu’nun Ege ve Kıbrıs takıntısı

Güncelleme Tarihi:

Papandreu’nun Ege ve Kıbrıs takıntısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

YUNANİSTAN Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Kıbrıs ve Ege konusunun, AB tarafından hazırlanan 'Katılım Ortaklığı Belgesi'nde yer alacağını ve alması gerektiğini öne sürdü. Bu konuların hem Helsinki'deki sonuç metninde, hem de Helsinki'de yayınlanan karar metnindeki ‘‘Katılım Ortalığı’’ paragrafında yer aldığını hatırlatan Papandreau, 'Türkiye sorumluluklarını yerine getirmeli' dedi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Evian toplantısı öncesinde AB'li meslektaşlarına birer mektup göndererek, Kıbrıs ve Ege konularının Kasım ayında yayınlanacak olan 'Katılım Ortaklığı Belgesi'nde yer almamasını istemişti.

AB Dışişleri bakanlarının 'gayrı resmi' olarak yaptığı Fransa'nın Evian kentindeki toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreau, Cem'in bakanlara gönderdiği mektubun Evian'da hiç gündeme gelmediğini söyledi ve şöyle konuştu:

'Türkiye'nin AB adaylığı kararı çok önemli. Türkiye'nin de Helsinki'den kaynaklanan sorumlulukları var. Yol haritası ve ortaklık anlaşması gibi konularla Türkiye bu sorumluluklarını yerine getirmek zorunda. Kıbrıs ve Ege konuları, Helsinki'de vardı, Katılım Ortaklık Anlaşmasında da yer almalı'.

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER

Cem ile New York'da bir araya geleceklerini ve bu toplantıda 'güven artırıcı önlemleri' konuşacaklarını belirten Papandreau, 'Güven artırıcı önlemlere büyük önem veriyoruz ve destekliyoruz. Son bir yıl içinde büyük adımlar atıldı. Turizm ve çevre konularıyla başlayan bu önlemler, değişik sektörlerde devam etti. Bunun gelişmesini istiyoruz. İkili sorunların çözümünde önemli görüyoruz. Devamlılık, ilişkileri daha sağlıklı hale getirecek' dedi.

Türkiye'nin bu çerçevede, askeri konularda ve özellikle uçakların silahsız uçması gibi önerileri olduğunu hatırlattığımızda, Papandreau, 'Ayrıntılarına girmek istemiyorum. Bu konuları bir bütün olarak görüyoruz' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!