Papadopulos: AB, Kıbrıs'ta etkin olmalı

Güncelleme Tarihi:

Papadopulos: AB, Kıbrısta etkin olmalı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 01, 2005 09:34

AB Dönem Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüşmelerde bulunan Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Kıbrıs konusunda AB'nin daha etkin ve faal olmasını istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Barroso ve Papadopulos, görüşmeden sonra yaptıkları ortak basın açıklamasında, Kıbrıs sorununu ele aldıklarını bildirdiler.

  Â

Komisyon Başkanı Barroso, Türkiye'nin AB ile ilişkilerindeki gelişmelerin ve tam üyelik müzakerelerinin başlayacak olmasının, Kıbrıs sorununun çözümü için daha olumlu bir ortam yarattığını, KKTC'deki seçim sonuçlarının da bu ortamı iyi yönde etkilediğini anlattı.

  Â

"KOMÄ°SYON DESTEÄžE HAZIR"

 

BM çerçevesinde ele alınan Kıbrıs sorununun giderek AB konusu olduğunu, AB Komisyonu'nun sorunun çözümü için çaba harcamaya ve taraflara destek vermeye hazır bulunduğunu anlatan Barroso, taraflar arasında güven unsurunun önemine değindi.

Haberin Devamı

  Â

Kıbrıs sorununun çözümünün, AB ile müzakerelere başlayacak olan Türkiye'nin de menfaatine olduğunu söyleyen Barroso, Ankara'ya bu mesajı sürekli verdiklerini belirtti ve çözümün, iki tarafın birlikte yaşamak ve aynı devletin parçası olmak isteğini göstermelerinden geçeceğini ifade etti.

  Â

Papadopulos da, adada çözüme en kısa zamanda ulaşılmasını istediklerini öne sürerek, bugünkü koşullarda AB'nin daha etkin ve faal bir rol üstlenmesini önerdiğini bildirdi.

  Â

"TÜRKİYE EK PROTOKOLÜ İMZALAMALI"

 

AB Dönem Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Papadopulos ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Ankara Anlaşması'nın ek protokolünü gecikmeden imzalayarak bu anlaşmayı AB'ye katılan 10 yeni üyeye de uyarlaması çağrısında bulundu.

  Â

Juncker, 3 Ekim'de Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin başlaması için söz konusu protokolün imzalanmasının gerektiğini, tüm AB ülkelerinin bunu istediğini ve beklediğini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!