Papa’ya sert tepki

Güncelleme Tarihi:

Papa’ya sert tepki
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2006 00:00

Papa 16.Benedikt’in, İslam’ı bir şiddet dini gibi gösterip Hz.Muhammed aleyhindeki sözleri aktarması İslam dünyasını ayağa kaldırdı.

Haberin Devamı

Papa 16’ncı Benedikt’in Almanya ziyareti sırasında daha önce teoloji profesörlüğü yaptığı Regensburg Üniversitesi’ndeki konuşmasının yankıları büyüyor. Papa, bilim adamları önünde yaptığı konuşmada Bizans İmparatoru Manuel Paleologos’un Hristiyanlık ve din eğitimi almış Farsi ile tartışma sohbetinden alıntı yaparak Hıristiyanlık ile İslam arasındaki farkların altını çizmişti.

Papa, 14'üncü yüzyılda, Bizans İmparatoru II'inci Manuel'in; "Muhammed, hangi yeniliği getirmiştir, onun getirdikleri arasında sadece kötülükleri ve insani olmayanları bulursun, vaadettiği inancı kılıçla yayma emri gibi. Tanrı kan dökülmesini sevmez" sözlerinden alıntı yapmıştı. Bu alıntının ardından kendi sözleriyle devam etmiş ve İslam'da Tanrı ile akıl arasında ayrılmaz bir bağ bulunmadığını, İslami Cihad’ın, akla ve Tanrı'ya aykırı olduğunu belirtmişti. Ancak Papa’nın Kuran’da dinde zorlamanın olmadığı yönündeki sureye de atıfta bulunması, eleştirileri hafifletmeye yetmedi.

Haberin Devamı

DİYANET: KÜSTAHLIK

Papa'nın Müslümanlığı şiddet yanlısı bir din olarak niteleyen konuşması İslam dünyasından sert tepki gördü. Papa’nın memleketi Almanya’da yaptığı açıklamaları "küstahlık" olarak niteleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, kendisini derhal özür dilemeye ve sözlerini geri almaya çağırdı. Papa’nın açıklamalarını "Hem Hıristiyanlık hem de dünya barışı adına fevkalade kaygı verici bir açıklama" olarak niteleyen Bardakoğlu, "Bu sözler eleştiri değildir. Bir dinin kutsalına, peygamberine, kitabına yönelik bir dil uzatma varsa artık bu küstahlıktır, düşmanca bir ifadedir ve din kavgasını körükleyen büyük bir talihsizliktir" dedi. Bardakoğlu, Papa’nın sözlerinin, haçlı seferleri zihniyetinin bir yansıması olduğu yorumunu yaptı.

PAKİSTAN MECLİSİ KINADI

Pakistan meclisinin alt kanadı, Papa 16. Benediktus'u kınayan bir kararı oy birliğiyle kabul etti. İslamcı partiler tarafından hazırlanan kararı tüm partiler destekledi.
Kararda Papa, İslam'a hakaret etmekle suçlanıyor ve duygularını incittiği Müslümanlar'dan özür dilemesi isteniyor.

Haberin Devamı

ALMAN MÜSLÜMANLAR BİRLİĞİ: KENDİ GEÇMİŞLERİNE BAKSINLAR

Almanya Müslümanları Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mayzek de, "Kilise başkalarının aşırılıklarını eleştireceğine kendi kanlı geçmişine baksın: Müslümanlara karşı haçlı seferleri, Güney Amerika’daki kanlı din savaşları, Hitler rejimi, kutsal savaş ifadesini üreten Papa 2. Urban..." diye konuştu.

Mazyek Papa’nın Hristiyanlık ile İslam arasındaki sınırı tam da şiddet konusunda görmesine inanmanın zor olduğunu belirterek, “Sonuçta Hristiyanlığın geçmişi de kanlıdır. İnsanın aklına sadece Haçlı Seferleri ya da Yahudiler ile Müslümanlar’a İspanya’da zorla Hristiyanlığın kabul ettirilmesi geliyor“ şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Papa’nın sözlerine Almanya’daki Müslüman derneklerinden de tepki yağıyor. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Dinlerarası Diyalog Sorumlusu Bekir Alboğa DW’ye verdiği demeçte şunları söyledi: “Dünyanın her zamankinden daha fazla diyaloğa ve karşılıklı anlayış ve saygıya ihtiyacı olduğu bir dönemde Vatikan’ın liderinin Peygamberimiz hakkında böyle bir cümle sarfetmesi son derece talihsiz zaten İslam dünyasını ve Müslümanlar’ı, İslam’ı öcü gösterip onlara yapılan ve onların yaşadığı topraklara yapılan saldırıları meşru göstermeye çalışan evangelist, radikal Hristiyan gruplar mevcut. Ümit ederim en kısa zamanda Papa gerçekten bu hatasını telafi eder.“

Haberin Devamı

İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya da Papa’nın ifadelerini ‚son derece talihsiz ve rahatsız edici’ bulduğunu belirterek, “Papa ziyaretinin başlangıcında siyasilerden kültürler ve dinlerarası diyaloğun güçlendirilmesini istemişti. Kendi sözleri bu diyaloğa olumlu  katkıda bulunmuyor“ dedi.

Fransa’daki Müslüman dernekleri de Papa’dan derhal sözlerine açıklık getirmesini istedi. Fransa İslam Konseyi Başkanı Dalil Boubakeur Katolik kilisesini, İslam’ı bir din olarak gördüğünü ve siyasi bir ideoloji olan İslamcılık ile eşdeğer tutmadığını açıklıkla belirtmeye çağırdı.

Papa 16. Benedikt’in, 28 Kasım-1 Aralık arasında Türkiye’ye yapacağı resmi ziyaretin tarihinde "şimdilik" bir değişiklik olmadığı bildirildi.

Haberin Devamı

İSLAM DÜNYASINDA ÖFKE

İslam Konferansı Örgütü: "Vatikan, İslamiyet ve onun kurallarıyla ilgili gerçek tutumuna açıklık getirmelidir."

Mısır’daki Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Mehdi Akif, Papa sözlerini geri almazsa, İslam ülkelerinin Vatikan’la ilişkilerini kesmesini önerdi ve "Papa’nın yangına körükle gitmesi, Batı’nın İslami olan her şeye düşman olduğu tezini güçlendirdi" dedi.

Hindistan polisi, Keşmir bölgesinde, Müslümanlar ayaklanır korkusuyla, Papa’nın konuşmasını manşet yapan gazeteleri topladı.

Lübnan'daki Şii lider Büyük Ayetullah Muhammed Hüseyin Fadlallah, Papa'yı kınayarak, Müslümanlardan bizzat özür dilemesini istedi. Fadlallah, cuma hutbesinde “Vatikan kanallarıyla yapılan özrü kabul etmiyoruz... Kendisinin bizzat özür dilemesini istiyoruz” dedi.

Papa'dan İslam'ı bilimsel bir şekilde ve titizlikle incelemesini isteyen Fadlallah, “Kendisinin, Yahudilik ve İslam'a karşı emperyalizmin öncülüğündeki düşmanın propagandasına yenilmemesini istiyoruz” diye konuştu.

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora'nın, Lübnan'ın Vatikan büyükelçisine, Papa'nın sözleri hakkında açıklama istemek üzere Vatikan Dışişleri Bakanlığına gitmesi talimatı verdiği bildirildi.

Suriye'de ise büyük müftü Şeyh Ahmed Bedreddin Hasan, Papa'ya gönderdiği mektupta, sözlerinin dinler arası ilişkilere zarar vereceğini belirtti.

Şam'daki Vatikan elçiliği vasıtasıyla gönderilen mektupta, Papa'nın sözlerinin “çeşitli dinlerin mensupları arasında kültürel, dinsel ve entelektüel problemler yaratabileceği” ifade edildi

VATİKAN'IN ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK

Tepkiler üzerine yazılı bir açıklama yapan Vatikan, bu sözlerin Papa'ya değil Bizans İmparatoru II'inci Manuel'e ait olduğunu söyledi. Vatikan sözcüsü, Papa 16’ncı Benedict’in Müslümanları incitmek istemediğini, İslam’a saygılı olduğunu ama dinsel şiddete karşı olduğunu vurguladı.

Papa’nın Müslüman inananların duygularını incitme gibi bir niyeti olmadığı belirtilen Vatikan sözcüsü,  ''Papa'nın konuşmasında, Tanrı'ya değer vermemekten, kutsala hakareti, özgürlüğün parçası sayan duyarsızlıktan uzak durulması için Batı kültürüne yönelik bir uyarı söz konusudur“ dedi.

AÇIKLAMANIN ZAMANLAMASI ÖNEMLİ

Papa’nın bu ifadelerinin, Kasım ayında Türkiye’ye yapacağı ziyaretin hemen öncesine denk gelmesi dikkat çekti. Vatikan gözlemcileri, Papa’nın hemen Türkiye ziyareti öncesinde sarfettiği bu sözlerin bir politika değişikliği anlamına gelebileceğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!