Pakistan’da İmran Han bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

Pakistan’da İmran Han bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2023 07:00

Bu ayın başında hakkında üç yıl hapis cezası verilen eski Pakistan Başbakanı İmran Han ile ilgili dün iki gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

Sabah saatlerinde İslamabad Yüksek Mahkemesi tarafından hakkındaki hapis cezası ertelenen ve kefaletle serbest bırakılmasına karar verilen Han’ın, daha sonra başka bir mahkemenin farklı bir suçtan tutukluluğunun devamına karar verildi.

İKİ FARKLI KARAR

Eski Başbakan hakkında 5 Ağustos’ta devlet hediyelerini satarak elde ettiği maddi kazancı bildirmeme suçlamasıyla 3 yıl hapis cezası verilmiş, ve Han’a 5 yıl siyasi yasak getirilmişti. İslamabad Yüksek Mahkemesi hapis cezasının ertelenmesi kararı vererek, Han’ın kefaletle serbest bırakılmasını istedi. Karar, Han’a mahkemede sözlü olarak iletilirken, daha sonra açıklanan yazılı kararda ise gizli bir diplomatik yazışmanın sızdırılmasıyla ilgili olan şifre davasındaki suçlamalardan ötürü Han’ın tutukluluğunun devam edeceği açıklandı. İmran Han’ın, kısa bir süre önce Resmi Sırlar Yasası kapsamında kurulan özel bir mahkemede şifre davasıyla ilgili bugün duruşmaya çıkacağı belirtildi.

Haberin Devamı

PARTİSİNDEN TEPKİ

Han’ın Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) partisinin sözcüsü Sayed Zulfikar Abbas Bukhari, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla karara tepki göstererek, bunun herhangi bir yasal dayanağı olmadığını söyledi. Al Jazeera’ya konuşan Pakistanlı hukukçular ise şifre davasının Han’ın geleceğini belirleyeceğini düşünüyor. Eski Başbakan’ın bu davada suçlu bulunursa 14 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor. Han’a yöneltilen suçlamalar arasında devlet sırlarını sızdırmak ve şiddet içeren protestolar düzenlemek var ancak Han, suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu savunuyor.

BAKMADAN GEÇME!