Pakistan'da depremzedeler kış tehdidi altında

Güncelleme Tarihi:

Pakistanda depremzedeler kış tehdidi altında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2006 15:29

Pakistan'ın kuzeyinde başlayan kar yağışı ve soğuyan hava, geçen yıl meydana gelen depremden kurtulan, ancak hala kalıcı konutları olmayan yüz binlerce kişinin hayatını tehdit ediyor.

Haberin Devamı

Depremden beri ikinci kışı geçici barakalarda ya da çadırlarda karşılayan Pakistanlıların, soğuğun yanı sıra özellikle çocukları etkileyen hastalıklarla da boğuştukları kaydediliyor.

Bölgedeki bir köyü ziyaret eden sağlık görevlileri, son iki günde zatürree ve ishal nedeniyle 6 bebeğin hayatını kaybettiğini aktardı. Doktor Abdül Vahid, bunun bir salgın olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu, ancak ölüm oranının tehlikeli bir seviyede olduğunu kaydetti.

Vahid, bölgedeki şiddetli yağmurun köyün su kaynaklarını kirlettiğini, ayrıca iyice soğuyan havanın bebek ölümlerine neden olduğunu belirtti.

Pakistan ordusu, Birleşmiş Milletler ve Kızılhaç, kış nedeniyle bölgede ikinci bir ölüm dalgasının olmaması için çalışmalarını hızlandırdı.

BM Gıda Programı sözcüsü Amjad Cemal, kışa neredeyse tamamen hazırlıklı olduklarını, gıda stoklarının yeterli seviyede olduğunu söyledi. Cemal, Keşmir'deki ana kampta, yaklaşık 10 bin ton gıda depolandığını kaydetti.
Cemal, çok sayıda depremzedenin kış için her yıl yaptıkları hazırlıkları yapamadığını, çünkü sıcak aylarda, evlerini yeniden inşa etmeye çalıştıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Bölgenin coğrafi özellikleri nedeniyle, çok sayıda depremzedeye sadece helikopterle yardım götürülebiliyor. Pakistan hükümeti, yeniden inşa çalışmalarının yüzde 80'inin 3 yıl içinde tamamlanacağını açıklarken, yardım kuruluşları, "her şeyi eski haline getirmenin" 8 yıl sürebileceğini belirtiyor.

Pakistan'da, 8 Ekim 2005'te meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde, 73 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 3,5 milyon kişi evsiz kalmıştı. Depremde, birçoğu ulaşılması zor bölgelerde olan 600 bin ev, 6 bin 500 okul, 800 civarında sağlık kuruluşu ya da hastane, 6 bin kilometreden fazla karayolu hasar gördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!