Pakistan için 20 ülke İstanbul'da buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Pakistan için 20 ülke İstanbulda buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2009 14:01

İstanbul, gelecek hafta önemli bir uluslararası toplantıya sahne olacak. Pakistan’a destek amacıyla 20 ülke tarafından oluşturulan “Demokratik Pakistan Dostları Grubu” Bakanlar Toplantısı (FODP), 6 uluslararası kuruluşunun da katılımıyla 24-25 Ağustos günlerinde İstanbul’da gerçekleşecek.

ABD’nin Pakistan-Afganistan Özel Temsilcisi Richard Hoolbrooke’nin de yer alacağı toplantı, “Malakand Pilot Projesi” ile “Kamu-Özel Ortaklığı”na odaklanacak.

İlk toplantısı 17 Nisan Tokyo’da gerçekleşen “Demokratik Pakistan Dostları Grubu” Bakanlar Toplantısı, Türkiye’nin ev sahipliğinde grup üyesi 20 ülke ve 6 uluslararası kuruluşların temsilcilerinin de katılımıyla 24-25 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da Çırağan Saray Ötelinde düzenlenecek.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mehmet Kureşi’nin başkanlık edeceği toplantının süreç acısından bir “mihenk taşı” oluşturacağı ifade ediliyor.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu “Demokratik Pakistan Dostları Grubu”, Pakistan’ın “demokratik, ileri, refah ve hukuk devleti” vizyonunun gerçekleşmesine destek amacıyla oluşturulan grup şu üyelerden oluşuyor: Pakistan, Türkiye, Avustralya, Kanada, Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, Danimarka, Fransa, İran, İtalya, Japonya, Hollanda, Norveç, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, İsveç, İspanya, Suudi Arabistan, İngiltere ve ABD.

Türkiye, Pakistan, Kanada ve BAE bakan düzeyinde, diğer ülkelerin ise Bakan Yardımcısı veya Özel Temsilci düzeyinde temsil edileceği İstanbul’daki toplantısına Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası, BM, AB Komisyonu ve Avrupa Konseyi yetkilileri de katılacak. Toplantı için İstanbul’a Pakistan’dan üst düzey ve kalabalık bir heyet gelecek.

“BAŞKANLIK AÇIKLAMASI” YAYIMLANACAK

İstanbul’da ilk olarak Bakanlar Toplantısına hazırlık amacıyla Yüksek Düzey Memurlar toplantısı yapılacak. Bakanlar Toplantısı ise, Salı günü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Pakistan mevkidaşı Küreşi’nin açılış konuşmaları ile başlayacak.

Bakanlar Toplantısı, güvenlikten halkınmaya birçok konuyu içeren 5 yıllık stratejik hedeflerini belirleyen Pakistan’ın vizyonunu destekleyecek kapsamlı bir kalkınma dayanışma projesi olan Malakand Pilot Projesi ile “Kamu-Özel Ortaklığı” modeli çerçevesinde özel sektörün dinamizminin kullanılmasına odaklanacak.

Ondan sonra izlenecek yolun da görüşüleceği toplantı sonucunda Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zardari’nin başkanlığındaki yapılan Tokyo’daki toplantıda olduğu gibi bir “Başkanlık Açıklaması”nın da yayımlanması öngörülüyor.

TÜRKİYE’NİN PAKİSTAN’A DESTEĞİ

Terörle mücadelenin de gündeme gelmesi beklenen toplantıyı değerlendiren Türk yetkilileri de, “Pakistan’ın şimdiki vizyonunun uluslararası toplumun vizyonuyla örtüştüğü”ne dikkat çekerken toplantının hem Türkiye’nin, Pakistan için neler yaptığı ve neler yapacağının, hem de Pakistan’a gerektiğinde başvurabileceği maddi ve manevi desteğin sergilenmesi açısından önemli olduğunu ifade ediyorlar.

Bu arada, İstanbul toplantısı sonucunda Davutoğlu, toplantıya katılan konukların onuruna bir iftar yemeğini verecek.

FODP grubunun toplantısına paralel olarak geçen Nisan ayında Tokyo’da 40’ı aşkın ülkenin katılımıyla da bir Dönörler Toplantısı da yapılmış ve 5.2 milyar dolar bir yardım taahhüt edilmişti. Bu arada, 100 milyon doları bulan Türkiye’nin katkısının 90 milyon dolarlık bölümü, proje desteğinden, geri kalan 10 milyon dolarlık kısmı ise bütçe desteğinden oluşuyor.

ÖZEL SEKTÖR DE BULUŞUYOR

Pazartesi günü Yüksek Düzeyli Memurlar Toplantısı paralelinde sürece “ivme” kazandırmak amacıyla bir özel sektör toplantısı da gerçekleşecek. DEİK ve TOBB’un evsahipliğindeki bu toplantıda FODP üyesi ülkelerinin işadamları katılacak. Toplantı için Pakistan’dan 11-12 önemli işadamının Türkiye’ye geleceği de öğrenildi.

Pakistan’da başta enerji ve altyapı sektörlerinde olmak üzere, çeşitli projelerin gerçekleşmesinde “Kamu-Özel Ortaklık” modelinin kullanılması olanaklarının da araştırılacağı özel sektör toplantısında sırasında Pakistan’da iş bağlantıları olan Türk girişimcileri, Zorlu Enerji’nin bu ülkedeki rüzgar enerji projesi dahil olmak üzere, yeni enerji projelerine ilişkin sunum yapacaklar.

Bu arada, özel sektör toplantısının sonuçlarına ilişkin bir rapor, ertesi gün yapılacak olan Bakanlar Toplantısına sunulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!