Pakistan´da ayı katliamı

Güncelleme Tarihi:

Pakistan´da ayı katliamı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2001 00:00

Pakistan´da her yıl onlarca siyah ayının, dövüşlerde vahşice katledildiği ve ülkede yaşayan siyah Asya ayısının neslinin tükenmek üzere olduğu bildirildi. İngiltere merkezli Dünya Hayvanları Koruma Cemiyeti´nin yaptığı araştırmaya göre, siyah Asya ayılarından sadece 300 tane kaldı.

Pakistan´da geleneksel olarak yapılan ayı dövüşleri 1998´den bu yana yasak. Ancak hayvanhakları dernekleri yasağın uygulanmadığını belirtiyor. İngiltere hükümeti siyah ayıların korunması için Pakistan hükümetine bugüne kadar 100 bin Sterlin yardım yaptı. Yardımın yolsuzluk nedeniyle amacına ulaşmadığına dikkat çekiliyor.

KÖPEKLER PARÇALIYOR

Siyah ayılar için Pakistan´da özel dövüş alanları kuruluyor. Nesli tükenmekte olan siyah ayıların önce dişleri sökülüyor. Ardından ayılar vahşi köpeklerin bulunduğu özel arenaya atılıyor. Dövüş sırasında ayı ölürse köpekler, köpekler kaçarsa ayı kazanmış sayılıyor. Kanlı dövüşlerde büyük miktarlarda bahis de oynanıyor. Ayılar ve köpekler gruplar halinde de dövüştürülebiliyor.

Hayvan hakları örgütleri son bir yıl içinde en az 50 ayının bu şekilde katledildiğini kanıtladıklarını belirtiyor. Özellikle kırsal alanda büyük dövüş panayırları bile yapıldığını savunuyor.

Dünya Hayvanları Koruma Cemiyeti, Pakistan Çevre Bakanlığı´na bu konuda elde ettileri delilleri vererek gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Ancak bakanlık, önlem almakta yetersiz kaldı.

İNGİLİZ GELENEĞİ

Ayılarla köpeklerin vahşice dövüştürülmesi geleneğini Pakistan´a İngilizler getirdi. Hindistan´ın İngiliz egemenliğine geçtiği ilk yıllardan itibaren ayı dövüşleri yapılıyor. 1830 yılında İngiltere Kraliyeti ayı dövüşlerini yasakladı.

Aynı yasak 1890 yılında en büyük sömürge Hindistan´da da geçerli oldu. Pakistan bu tür dövüşleri iki yıl önce yasakladı. Ancak tüm yasaklara rağmen hem Hindistan hem de Pakistan´da ayı dövüşleri yetkililerin gözleri önünde devam ediyor.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!