Özbek usulü boşanma

Güncelleme Tarihi:

Özbek usulü boşanma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2004 02:05

Özbekistan liderinin kızı Gülnar Kerimova’nın iki çocuğu için verdiği velayet kavgası uluslararası bir davaya dönüştü. Kerimova, ABD’de yaşayan Afgan asıllı eşini Saddam’ın yasadışı petrolünü satmakla suçluyor. Çocuklarını geri isteyen kocaya göre ise Kerimova, Dubai’deki fuhuş çetelerine kız satıyor.

ONLARINKİ ilk bakışta aşk değildi. Gülnar Kerimova’nın Taşkent’teki 19’uncu doğumgünü partisinde tanıştılar. Mansur Maksudi 24 yaşında Afgan asıllı bir gençti. Birkaç kez görüştükten sonra 1991 yılının Kasım ayında evlendiler.

Genç çift ABD’nin New Jersey eyaletine yerleşti. Hem genç kadın, hem de ülkesi bu dönemde önemli bir değişim yaşıyordu. Komünist Parti Genel Sekreteri olan İslam Kerimov, kızının düğününden birkaç hafta sonra Özbek Devlet Başkanı oldu. Bir yıl sonra oğulları İslam, birkaç yıl sonra ise kızları İman dünyaya geldi. Maksudi’nin işleri ülkeyi demir yumrukla yöneten kayınpederi sayesinde de açılmaya başladı. Özbekistan’daki Coca Cola şişeleme fabrikasını işletiyordu, başka karlı işlere de girdi.

Ancak Gülnar, haftada birkaç kez görüştükleri kayınpeder ve kayınvalidenin taşralı hallerine alışamadı. Washington Post’a konuşan Kerimova’ya göre Maksudi ailesi geleneksel bir aileydi, yılbaşı bile kutlamazlardı. Gülnar, ‘Yerde oturup yemek yerlerdi. Geceyarısı olduğunda kimse heyecanlanmazdı. Ben de TV’nin başına oturup ağlardım’ diyor.

Sonuçta 2001 yılının Temmuz ayında Gülnar, eşine TV’deki Michael Douglas ile Katleen Turner’ın oynadığı boşanmanın cehenneme döndüğü ‘Güllerin savaşı’ isimli filmi izlemesini önererek iki çocuğunu alıp ABD’den kaçtı ve Moskova’ya yerleşti. İki taraf da birbirinden davacı oldu. Özbek mahkemelerine göre Kerimova boşandı, New Jersey’de ise çocukların velayeti babaya verildi. Maksudi, Özbekistan’a ayak basarsa, Kerimova da ABD’ye giderse tutuklanacak. Interpol aracılığıyla tutuklama emri verildiğinden ikisi de bulundukları yerden pek kıpırdayamıyor.

KIZ PAZARLIYOR İDDİASI

Gülnar, eski kocasını Saddam’ın petrollerini yasadışı yollardan satmakla suçluyor. Mansur Maksudi’ye göre ise Gülnar, Dubai’deki fuhuş çetelerine Özbek kız pazarlıyor. Geçtiğimiz günlerde iki taraf da boşanma kavgasını kazanmak için ABD nezdinde lobici tutarak kampanya yapmaya başladı. New Jerseyli Temsilciler Meclisi üyesi Christopher Smith, Dışişleri Bakanı Colin Powell’dan fuhuş iddialarının araştırılması için girişimde bulundu. Kerimova’ya destek veren bir diğer kongre üyesi Curt Weldon ise Adalet Bakanı John Ashcroft’tan Özbekistan’daki Maksudi aleyhine suçlamaların incelenmesini istedi. ABD ise şimdilik Orta Asyalı müttefiğini rahatsız etmeyecek bir tutum izliyor.

First lady yerde para sayıyordu

ÖZBEK lideri Kerimov’un damadı Mansur Maksudi’ye göre Kerimovlar lüks bir hayat sürüyor, para içinde yüzüyordu. Maksudi bir defasında kayınpederinin yatakodasının yanındaki ofisinde 1.5 metre boyunda bir kasa gördüğünü belirterek, ‘First lady, yere oturmuş paraları sayıyordu’ diyor. Londra’ya yaptıkları bir ziyarette eşinin 230 bin dolarlık mücevher almak istediğini anlatan Maksudi, ‘Çantasını açtı ve birkaç yüz bin doları nakit çıkardı. Şoke olmuştum. Nereden buldun dedim. ‘Annemden’ yanıtını verdi’ diyor.

CEHENNEMDE YANACAKSIN

Maksudi’ye göre Harvard’da okuyan Gülnar, ABD’de rahat bir hayat sürüyor, sabaha karşı içkili eve geliyordu. Gülnar ise Maksudi’nin dinci olduğunu bikini ile havuza girdiği için ‘cehennemde yanacaksın’ dediğini anlatıyor. Maksudi ise eşini G-String’li bikini ile korumaların önünde havuza girmeye kalktığını anlatıyor.

Özbek Prensesi

TAŞKENT’teki siyasi gözlemcilere göre ‘Özbek Prensesi’ diye anılan Gülnar Kerimova, kendini 66 yaşındaki hasta babasının yerine hazırlıyor olabilir. Kimine göre ise Gülnar, yurtdışında yeni iş kurarak, babasının ölümü halinde kendine ve yakınlarına kaçacak bir ortam hazırlıyor. Eski kocası Mansur Maksudi ise eşinin Özbek liderliğine oynayacağına inanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!