Orta Afrika'da 'şoke edici barbarlık, gaddarlık ve acımasızlık'

Güncelleme Tarihi:

Orta Afrikada şoke edici barbarlık, gaddarlık ve acımasızlık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2014 10:39

Birleşmiş Milletler Mülteciler YÜksek Komiserliği, Orta Afrika CUmhuriyeti'nde “tarifsiz ölçüde bir insani felaket” yaşandığı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay/79192/2/1/25799984/orta-afrikada-tarifsiz-bir-insani-felaket-yasaniyor

Orta Afrika Cumhuriyeti'ni ziyaret eden BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, başkent Bangui'de düzenlediği basın toplantısında, "Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ayrım gözetmeksizin işlenen cinayetler ve katliamlar durdurulmak zorunda. Şoke edici barbarlık, gaddarlık ve acımasızlık, bu şiddeti tanımlıyor" dedi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nden on binlerce kişinin güvenlikleri için kaçtığını ve çoğunun gidecek yeri olmadığı için şiddet ortamının içinde sıkışıp kaldığını ifade Guterres, sadece başkent Bangui'de binlerce kişinin korkunç şartlarda yaşadıklarını söyledi.

Antonio Guterres, yeni Devlet Başkanı Samba-Panza'nın ve kabinesinin, vatandaşları korumak konusunda yeterince etkili olamayabileceklerine dikkati çekerek "Uluslararası toplum, ülkedeki barış gücü askerlerinin sayısını derhal ve önemli ölçüde artırmak için bir araya gelerek ülkeyi felaketten kurtarmaya yardım etmelidir" diye konuştu.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bin 600 Fransız ve 6 bin Afrika Barış Gücü askeri görev yapıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Afrika Bölge Bürosu Yöneticisi George Okoth-Obbo, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde acımasız ve gaddarca cinayetlerin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Okoth-Obbo, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, ülkede, 1994 yılında Ruanda'da olduğu gibi bir soykırımın meydana gelmesinden endişe ettiğini dile getirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, 2013 yılı aralık ayından bu yana ülkeden kaçmaya zorlanan 50 binden fazla Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşını kayıt altına aldığını aktaran Okoth-Obbo, şu anda ülke içinde yerlerinden olmuş kayıtlı insan sayısının 700 bini bulduğunu ve binlerce kişinin, hayatlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldıkları yerlerde sıkıştıklarını bildirdi.

OAC, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka koalisyonunun 2012 yılının Aralık ayında iktidarı ele geçirmek için silahlı mücadeleye başlamasından beri içine düştüğü krizden kurtulamıyor. Seleka güçleri geçen yılın Mart ayında gerçekleştirdiği darbeyle ülkenin Hıristiyan Cumhurbaşkanı Francois Bozize’yi devirmişti. Ardından Selekaların lideri Michel Djotodia cumhurbaşkanlığını ilan etmişti.

Haberin Devamı

Djotodia iktidarda olduğu sürece eski Seleka militanları tarafından Hıristiyanlara karşı gerçekleştirdiği iddia edilen şiddet olayları ülkedeki etnik gruplar arasında giderek büyüyen bir nefrete dönüştü. Durumu yönetemeyen Djotodia istifa edip ülkeyi terk etti. Yerine başkent Bangui’nin eski Belediye Başkanı Catherine Samba-Panza geçtiğimiz Ocak ayında geçici hükümetin başkanı olarak seçildi fakat şiddet artarak devam etti.

BAKMADAN GEÇME!