Onlar Kuzey Kutbu'nu paylaşıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Onlar Kuzey Kutbunu paylaşıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2008 09:32

Onlar, Türkiye'nin, Kıbrıs'ta haklarından vazgeçmesini istiyorlar ama gidip kutuplarda hak sahibi olmaya çalışıyorlar. Dünya, pertol fiyatları, gıda krizi, küresel ısınmayı tartışırken, onlar Kuzey Kutbu'nu palyaşıyor. 5 ülke biraraya geldi, buzların erimesinden sonra ortaya çıkacak enerji kaynaklarının kullanım yolları konusunda mutabakata vardı.

Haberin Devamı

Rusya'nın, bu kaynakların büyük bölümü üzerinde hak idda edeceği, ilgili ülkeler arasında bu konuda yarış başlayacağı yolundaki kaygılara karşın, Grönland'da yapılan toplantıda 5 ülke, “enerji kaynaklarının nasıl kontrol edileceğinin olağan yollarla kararlaştırılması” üzerinde mutabakata vardı. 

Danimarka Dışişleri Bakanı Peg Stig Moeller, Danimarka, Norveç, Rusya, Kanada ve ABD bakanlarının Grönland'daki Ilulissat'ta yaptıkları toplantının ardından benimsedikleri ortak bildirinin, “Kuzey Buz Denizi'ndeki doğal kaynaklarının gelecekteki barışçı kullanımı konusunda iyi bir siyasal çerçeve çizdiğini” belirtti.

 Petrol kaynaklarının yüzde 25'i Kuzey Buz Denizi'nde

Moeller bu toplantıyla birlikte artık 5 ülkenin, “daha önceden konmuş kuralara uyacağını” teyit ettiklerini, Kuzey Kutbu'ndaki doğal kaynaklar konusunda 5 ülke arasında gelecekte yarış olacağına ilişkin efsanelerin artık dağıldığını belirtti.

Rus İnterfaks ajansı da toplantıya katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, “bu bölgeyle ilgili ortaya çıkan tüm sorunlar medeni yöntemlerle, uluslararası hukuka uygun biçimde ve müzakerelerle çözümlenmeli” dediğini aktardı.
Bazı araştırmalara göre dünyanın henüz keşfedilmemiş petrol ve doğal gaz kaynaklarının yüzde 25'i Kuzey Buz Denizi'nde bulunuyor.

Zürih ve Londra anlaşmalarıyla Kıbrıs'ın statüsü

Haberin Devamı

İki halk arasında başlayan çarpışmalar sonucu, Rumların savunduğu Enosis ve Türklerin savunduğu Taksime karşı bir orta yol olarak, adanın bağımsızlığı fikri doğmuştu. Bu fikrin, İngiltere, Yunanistan, Türkiye ve ABD tarafından benimsenmesinden sonra, İngiltere Başbakanı ve üç devletin dışişleri bakanlarının katılımıyla 11 Şubat 1958'de Zürih Antlaşması ve 19 Şubat 1959'da da Londra Antlaşması imzalandı.

Bu anlaşmaların altına İngiltere ve iki anavatan yanında, adadaki her iki toplum da eşit statüde iki kurucu ortak olarak imza attı. Londra ve Zürih Anlaşmalarına uygun olarak hazırlanan Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası ile buna bağlı Kuruluş, İttifak ve Garanti Antlaşmaları'nın, 16 Ağustos 1960’da yürürlüğe girmesi ile iki uluslu, bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti doğmuş oldu. Bu fonksiyonel federatif bir ortaklık cumhuriyetiydi. Egemenlik ve bağımsızlık iki ulusal topluma ortaklaşa verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!