On binlerce turist Mısır'dan kaçıyor

Güncelleme Tarihi:

On binlerce turist Mısırdan kaçıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2011 16:30

Kahire’nin uluslararası havaalanında sadece iki saat önce çekilen bir fotoğraf, ülkede yaşanan karmaşayı gözler önüne seriyor. Havaalanında iğne atsanız yere düşmeyecek. Mısır’ın tarihi yerlerini görmek ve tatil beldelerinde konaklamak için gelen her milletten turist, yakaladıkları ilk uçakla ülkeden ayrılmaya çalışıyor. Çin ve Japonya gibi uzak ülkelerden gelen turistler, ülkelerine ayak basar basmaz gözyaşlarına boğuluyor. Ancak yaşanan paniğin hiç etkilemediği iki millet var. Ruslar ve Ukraynalılar, yaşanan gelişmelerden hiç etkilenmediği gibi, tatillerine sorunsuz bir şekilde devam ediyor.

Haberin Devamı

KAHİRE HAVAALANI TURİSTLERLE DOLDU TAŞTI/Foto Galeri

 

İŞTE MISIR'DAKİ TÜRKLERİN KAMERASINDAN OLAYLAR / WEB TV 

 

Mısır'ın büyük kentleri başta olmak üzere ülkenin dört bir yanına yayılan isyan hareketi, ülkede bulunan milyonlarca turisti korkuttu. Yağma ve çatışmaların yaşandığı, ordunun ise kontrolü sağlamak için sokağa çıkma yasağı uyguladığı Mısır, gittikçe turistler için riskli bir bölge haline geliyor.   

 

Kahire uluslararası havaalanında bugün çekilen görüntüler, yakaladıkları ilk uçakla ülkelerine dönmek isteyen turistlerin neden olduğu muazzam kalabalığı gösteriyor. Diğer yandan, yaşananlardan rahatsız olmadan tatillerini sürdüren turistler de var.

 

Haberin Devamı

RUSLAR VE UKRAYNALILAR KEYİF ÇATIYOR

Rusya Federal Turizm Acentesi diğer ülkelerden Mısır'a gelen turistler havaalanlarına akın etmiş olmasına rağmen yaklaşık 30 bin Rus turistin, ülkeyi terk etmekte tereddüt gösterdiğini söyledi.

 

Rusya ve komşusu Ukrayna’dan Mısır’a yapacakları tatili iptal etmeyen turistlerin de havaalanlarında uzun kuyruklar oluşturduğu belirtildi.

 

Rusya’nın petrol ve doğalgaz şirketleri Lukoil ve Novatek’in de Mısır’da görevli personelini tahliye etmeye başladığı bildirildi. Buna rağmen, Rus turistler için hiçbir acil tahliye programı başlatılmazken, turist şirketleri müşterilerinin geri dönmek gibi bir talepte bulunmadığını ifade etti.

 

Moscow Times gazetesinde yer alan habere göre, Federal Turizm Acentesi başkan yardımcısı Alexander Radkov, “İnsanlar tatillerini bölmek istemiyor. Şarm El Şeyh ve Hurghada’daki dönüşler takvimde belirlendiği gibi gerçekleştiriliyor” dedi.

 

Radkov, Mısır ordusunun düzen sağlamak için uğraştığı ve yağma olaylarının yaşandığı yerlerde tatil yapan Rusların, “belirlenmiş ve parası ödenmiş turlarını iptal etmek istemediklerini” belirterek, “Genel olarak bakıldığında, Mısır’ın tatil beldelerindeki durum sakin. İnsanlar endişe etmeksizin tatillerine devam ediyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

 

PROGRAMLARI İPTAL EDİN ÇAĞRISI

Rusya Spor, Turizm ve Gençlik Politikası Bakanlığı, ülkedeki tüm turizm şirketlerinden Mısır’a düzenledikleri programları iptal etmelerini istedi.

 

Yapılan açıklamada, “Mısır’daki mevcut şartlar dolayısıyla Rus turistlerin turizm şirketleriyle yaptıkları anlaşmaların feshedilmesini talep etme hakkının doğduğu”belirtildi.

 

Öte yandan, Mısır’a gitmekte ısrarcı olan Rus turistlerin “canları, sağlıkları ve malları adına çok dikkatli olmaları” istendi.

 

TÜRKİYE 40 YABANCI TURİSTİ TAHLİYE ETTİ

A.A’nın haberine göre, Mısır’dan ayrılmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarına da destek veren Türkiye, buçerçevede yaklaşık 40 yabancı ülke vatandaşını bu ülkeden tahliye etti. Xinhua Haber Ajansı'nın Türkiye Temsilcisi Zheng Jinfa, Türk vatandaşlarını getirmek için çok çabuk harekete geçen Türk  hükümetinin şimdiye kadar Kahire'ye ve İskenderiye'ye gönderdiği uçaklarla 1200 kadar kişiyi Mısır'dan getirdiğini söyledi.

 

Görev için bulunduğu Kahire'de, Türkiye Büyükelçiliği ile temasa geçerekuçaklara alınmasını istediklerini belirten Zheng, Mısır'dan dönen uçaklarda Türkvatandaşlarının yanı sıra ABD, Çin ve Avrupa ülkeleri dahil 40 yabancı ülkevatandaşının bulunduğunu kaydetti.

 

Türk hükümetinin gönderdiği uçaklarla Türkiye'ye dönen yabancı ülkevatandaşları arasında 22 Çin vatandaşının da olduğu bilgisini veren Zheng,bunlardan dördünün zaten Türkiye'de ikamet ettiğini, bazılarının İstanbul'dakaldığını, diğerlerinin Pekin'e döndüklerini anlattı.

 

MÜBAREK YENİ İSTİHBARAT BAŞKANI ATADI

Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen muhaliflerin ayaklandığı Mısır'da sokak eylemleri 7'nci gününde de devam ediyor.

Şu ana kadar en az 125 kişinin ölümüyle sonuçlanan protestolar sürerken, Mübarek'in yeni bir istihbarat başkanı atadığı bildirildi.

El Ahram gazetesinin haberine göre, istihbarat başkanı Ömer Süleyman'ı önceki gün devlet başkanı yardımcısı yapan Mübarek, Süleyman'ın yerine Kuzey Sina Valisi Murat Muvafi'yi getirdi.

Hükümetin istifasının ardından Mübarek, kendisine yakınlığıyla bilinen Sivil Havacılık Bakanı Ahmet Şefik'i de başbakanlığa atamıştı.

   

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!