Olmert: Rusya, İran'a nükleer yakıt vermeyecek

Güncelleme Tarihi:

Olmert: Rusya, İrana nükleer yakıt vermeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2007 14:03

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, geçen hafta Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesinde, Rusya'nın İran'a nükleer yakıt vermeme kararında olduğunu öğrendiğini belirtti.

Haberin Devamı

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Olmert, İngiltere ziyareti sırasında Londra'da Yahudi toplumundan bir grup ile görüşmesi sırasında "Rusya Devlet Başkanı Putin'le geçen haftaki toplantımdan bir ayrıntıyı söyleyebilirim. Rusya, tüm açıklamalara ve söylentilere rağmen, İran'a nükleer yakıt sağlamama kararı almıştır. Rusya, kararlarının sonuçlarının ne anlama geldiğinin bilincinde. Uluslararası toplumun (İran'a) nükleer yakıt sağlamamasını beklediğini anlıyor" dedi.
İsrail Başbakanı, uluslararası toplumu, daha fazla baskı yapmalarında fayda olmadığına inandırmak için İran'ın, nükleer yeteneklerini geliştirmede dönüşü olmayan bir noktaya erişmeye çok yakın olduğunu iddia ettiğini de ifade etti.

Olmert, "Bu noktadan bizim arzu ettiğimiz kadar uzakta değiller, ancak göstermeye çalıştıkları kadar da çok yakın değiller. Bu nedenle tutumlarını değiştirmeye yöneltecek bedeli ödetmek için İran'a şimdi baskıda bulunmak çok önemlidir" dedi.

Haberin Devamı

Olmert, söz konusu görüşmesi sırasında, Filistinlilerle Annapolis'teki barış zirvesi öncesi hazırlıklarıyla ilgili değerlendirmeler de yaptı ve "Bu bir konferans değil. Konferans dediğimizde, katılımcılar arasında birkaç gün süreli konuşma ve görüşmeleri anlıyoruz. Annapolis'teki zirvenin amacı bu değil, başından bu yana doğrudan ikili görüşmeleri yüreklendirmeye yönelik bir ortam yaratmak anlamında...Toplantı öncesi, ortak bir deklarasyona varmayı sağlayabileceğimizi umuyoruz" dedi.

Olmert, Annapolis zirvesini kastederek, "40 yıldır uğraştığımız konuların böyle kısa bir dönemde çözülmesinin mümkün olabileceğini düşünmek, çözümleri oluşturmak ve destek toplamak çok zor" dedi. Olmert, bunun gerçekçi olmadığını, daha sonra başarısız duruma düşmemek için en iyisinin gerçekçi olmayacak beklentiler yaratmamak olduğunu dile getirdi.

İsrail Başbakanı, alınan kararları uygulayabilecekleri yolundaki şüphelere rağmen, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın hükümeti ile yaptıkları görüşmelerini savundu ve "En ufak bir gecikme, Filistin Yönetimindeki ılımlıları alaşağı edebilir, 3 yıl sonra onların yerinde Hamas'ı görmek durumunda kalabilirdik" diye konuştu.

Haberin Devamı

Olmert, Fransa ve İngiltere'yi kapsayan 3 günlük resmi ziyaretinin ardından, bu sabah İsrail'e döndü. Olmert Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Londra'da ise İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!