Olimpiyat şampiyonu köle gibi çalıştırılmış

Güncelleme Tarihi:

Olimpiyat şampiyonu köle gibi çalıştırılmış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2022 07:00

Olimpiyat şampiyonu Mo Farah, bugüne kadar hakkında bilinen her şeyin yalandan ibaret olduğunu açıkladı. Farah, 8 yaşındayken insan kaçakçıları tarafından İngiltere’ye getirildiğini ve hizmetçi olarak çalıştırıldığını anlattı. Hizmet ettiği ailenin ismini açıklamayan Farah’a, 2017’de Kraliçe tarafından ‘sir’ unvanı verilmişti.

Haberin Devamı

Hayat hikâyesini BBC’nin hazırladığı belgeselde anlatan Somali doğumlu olimpiyat şampiyonu Mo Farah (39), gerçek adının Hüseyin Abdi Kahin olduğunu ve kendisinin Cibuti’den İngiltere’ye sahte pasaportla getirildiğini söyledi.

‘SIK SIK BANYODA AĞLARDIM’

Farah, henüz sekiz yaşlarındayken hiç tanımadığı bir kadın tarafından uçakla İngiltere’ye getirildiğini ve bilmediği başka bir ailenin çocuklarına bakıcılık yaptığını anlattı. Londra’nın batısındaki bir evde kalan ve çocukluğu için “Sık sık kendimi banyoya kilitleyip ağlardım” diyen Farah belgeselde, “Yemek istediğim zamanlarda beni evine alan kadın işimin onun çocuklarına bakmak, onları yıkamak, doyurmak ve temizlik yapmak olduğunu söylerdi. Birine bir şey söylersem ailemi asla görememekle tehdit ederdi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Olimpiyat şampiyonu köle gibi çalıştırılmış

SAHTE PASAPORTLA GELDİ

Somali doğumlu Farah’ın babası, o henüz 4 yaşındayken iç savaşta ölmüş. Ünlü atlet, Mo Farah isimli başka bir çocuğun pasaportu kullanılarak İngiltere’ye kaçırılmış. Uzun mesafe koşucusu Farah’ın annesi ve iki erkek kardeşi hâlâ Somali’de yaşıyor. İngiltere’deki ilk yıllarında okula gitmesine izin verilmeyen Farah’ın hayatı, nihayet okula yazdırıldığı 12 yaşından sonra değişmiş.

Olimpiyat şampiyonu köle gibi çalıştırılmış

KURGU BİR HAYAT HİKÂYESİ

Mo Farah’ın olimpiyatlardaki büyük başarısı sonrası hayatı defalarca kez basına yansıdı. Anlatılan hayat hikâyesine göre 39 yaşındaki İngiliz atlet, 8 yaşında babası ile Somali’den İngiltere’ye mülteci olarak gelmişti. Babası çok ilgisiz olduğu için onu teyzesi ve amcası büyütmüştü. Ancak Farah’ın şimdiye kadar anlatılan hayat hikâyesi, Somali’de doğması dışında tamamen kurgu.

Olimpiyat şampiyonu köle gibi çalıştırılmış

Haberin Devamı

ÖĞRETMENİ HAYATINI KURTARDI

Çok az İngilizce bilen Farah için “Anladığı tek dil, sporun diliydi” diyen beden eğitimi öğretmeni Alan Watkinson, onun 2000 yılında İngiliz vatandaşlığı almasına ve İngiltere için yarışmasına yardımcı olmuş. Farah, durumunu Watkinson’a itiraf edince öğretmeni yetkililerle iletişim kurup başka bir ailenin yanına yerleştirilmesini de sağlamış. 2012 Londra Olimpiyatları ile 2016 Rio de Janeiro Olimpiyatları’nda 5 bin metre ve 10 bin metre yarışlarında altın madalya kazanan Farah, 2017’de Buckingham Sarayı’nda düzenlenen törenle Kraliçe tarafından “şövalye” ilan edilmiş, “sir” unvanını almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!