'Okulu Ruslar patlattı' iddiası

Güncelleme Tarihi:

Okulu Ruslar patlattı iddiası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 11:33

Rusya'nın Kuzey Osetya bölgesinde bundan 3 yıl önce yaşanan Beslan baskınıyla ilgili olarak yeni iddialar gündeme geldi.

Haberin Devamı

Operasyonun hemen sonrasındaki görüntüleri hatırlamak için tıklayın

Beslan Anneleri Derneği'nin savcılığa ilettiği yeni bir video kaydı, 350 kişinin öldüğü trajik olayda, okulun  havaya uçurulmasında Çeçenlerin değil, Rus askerlerin neden olduğu iddialarını gündeme getirdi. Patlamanın hemen sonrasında çekildiği belirtilen videoyu inceleyen olay yeri müfettişlerin biri, "Patlamayı içerideki teröristler yapmış olamaz. Çünkü patlama içeride olsaydı çocukların cesetlerinde şarapnel parçaları olması gerekirdi" diyor. Bu görüş de operasyonun hemen ardından eleştiri oklarına hedef olan Rus güvenlik güçlerine yönelik iddiları güçlendirdiği belirtildi. Beslan Anneleri Derneği Başkanı Susanna Dudiyeva, görüntüleri  incelenmesi için savcılığa teslim ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kuzey Osetya’ya bağlı Beslan’da Çeçen terörist Şamil Basayev’e bağlı grup bir okulu basmış ve içerdikileri rehin almıştı. Üç gün süren eylemin ardından Rus güvenlik güçleri, okula operasyon düzenlemiş ve 31 saldırgan ile yaklaşık 350 kişi hayatını kaybetmiş, 700’den fazla kişi ise yaralanmıştı.

Rus güçlerinin yaptığı operasyon özellikle uluslarararası basın tarafından sert bir biçimde eleştirilmiş, Rus medyasının da pek çok hata yaptığı belirtilmişti.

Beslan trajedisi, özellikle Rus güvenlik güçlerinin operasyonu düzenlediği 3 Eylül 2004 tarihinde uluslararası basın kuruluşlarından geçen üstleri soyulmuş çocukların kaçışma görüntüleri ile dikkat çekmişti.

Yaşanan okul trajedisinde hayatını kaybedenlerden birisi de 8 yaşındaki Türk kızı Alana Doğandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!