'Okulları vuracağız'

Güncelleme Tarihi:

Okulları vuracağız
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 20:35

Pakistan’ın Lahor kentinde önceki akşam bir lunaparkta düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 70’e çıktı. Kurbanların en az 29’u çocuk. İntihar eylemcisi, bombaları çocukların salıncak ve dönme dolaplara bindiği yerde patlattı. Pakistan Talibanı, okullara da saldıracaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

PAKİSTAN’ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor’da önceki akşam meydana gelen intihar saldırısında can kaybı 70’e çıktı. 300’den fazla yaralının olduğu olay sonrası can kaybının artmasından korkuluyor. Saldırı Gülşen-i İkbal adlı lunaparkta oldu. Saldırıda Paskalya’yı kutlamaya gelen Hıristiyan azınlığın hedef alındığı belirtildi. Yetkililerin verdiği bilgilere göre 44 Müslüman, 14 Hıristiyan hayatını kaybetti. 12 cesedin ise henüz kimliği tespit edilemedi. En az 29 çocuk öldü.

Taliban fraksiyonu üstlendi: Can kaybı içinde çocuk sayısının bu kadar yüksek olmasının önemli bir nedeni, intihar eylemcisinin, üzerindeki bombaları çocukların salıncaklara ve dönme dolaplara bindiği yerin birkaç metre ötesinde patlatması oldu. Lunapark saldırısını Pakistan Talibanı içindeki bir fraksiyon olan Cemaat-ül Ahrar üstlendi. Bu örgütün Lahor’daki kiliselere geçtiğimiz yılın mart ayında yaptığı intihar saldırılarında 17 kişi ölmüştü.

Haberin Devamı

Cemaat-ül Ahrar’ın sözcüsü İhsanullah İhsan, “Hedefimiz Hıristiyanlar” dedi ve “Bizi kendi kaleniz Lahor’da bile durduramazsınız” diye devam etti.

Başbakan Navaz Şerif Lahorlu, kardeşi Şahbaz Şerif ise Pencap Eyalet Başbakanı. Cemaat-ül Ahrar Sözcüsü İhsan, ülkede şeriat yönetimi ilan edilene kadar aralarında okulların da olduğu yerlere saldıracaklarını açıkladı.

Başbakan Şerif ise “Korkak düşman yumuşak hedefler seçiyor” dedi.

DİKKAT ÇEKEN BAĞLANTI

Saldırı, ülkedeki 30 dini grubun, hükümete, kadın hakları lehinde getirilen bir yasa teklifini geri çevirmeleri için verdikleri mühletin dolduğu gün gerçekleşti. 2011’de korumalığını yaptığı seküler bir politikacıyı öldüren Mümtaz Kadri’nin geçen ay idam edilmesini protesto eden radikal gruplar da Kadri’nin ölümünün 40’ıncı gününde yapılacak olan anma törenini 13 gün geriye çekerek kadın hakları yasası için verilen mühletin dolduğu güne denk getirmişti. Ancak, Pakistan Talibanı bağlantılı Cemaat-ül Ahrar grubu, olayı üstlendiği açıklamada iki konuya da değinmedi.

BİLGİ NOTU

Pakistan’da Hıristiyanlar ülke nüfusunun yüzde 1.6’sını oluşturuyor. Ancak Lahor’da Hıristiyan oranı yüzde 10’a kadar çıkıyor. Pakistanlı Hıristiyanların büyük bölümü İngilizlerin sömürge döneminde Hinduların alt sınıflarından olup daha sonra Hıristiyanlığa geçenlerden oluşuyor. Pakistan’da 2 milyondan fazla Hıristiyan yaşıyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!