Ohi deme, evet de

Güncelleme Tarihi:

Ohi deme, evet de
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2004 01:42

KKTC’de 24 Nisan’daki referandumda ‘evet’ diyeceklerini ilan eden sendikalar ve siyasi partiler dün ülke tarihinin en büyük gösterilerinden birini düzenledi.

BU Memleket Bizim Platformu’nu oluşturan 20’ye yakın sivil toplum kuruluşu ve sendikanın çağrısı üzerine düzenlenen gösteride, Rum kesiminde son anda ‘hayır’ kararı alan Komünist AKEL partisine de ‘Hayır dersen bize de hayır dersin’ diye çağrıda bulunuldu. Ellerinde AB ve iktidardaki CTP’nin bayraklarını taşıyan gençler önce SOS müzik grubunun barış şarkılarıyla meydanı şenlik havasına çevirdi. Kıbrıslılar daha sonra ‘24 Nisan son bu fırsatı kaçırmayalım’, ‘Denktaş İstifa’, ‘AKEL evet de’, ‘Baharda Avrupa’ diye sloganlar attılar.

GREV KARARI

Gösteri sırasında KKTC’de hayat da durdu. Sendikalar çalışanların gösteriye katılabilmesi için bir günlük grev kararı aldı. Grev nedeniyle kamu kuruluşları çalışmadı okullar bir gün ara verdi. Geçitkale havaalanından yapılan uçuşlar da yine grev nedeniyle gecikti. ‘Evet’ gösterisine Annan planına destek veren siyasi partiler de tam kadro katıldı. İktidardaki CTP, muhalefetteki Barış ve Demokrasi Hareketi ile meclis dışında kalan Çözüm ve Avrupa Birliği Partisi bayrakları ile meydanı doldurdu.

Gösteriye Rum basını da büyük ilgi gösterdi. Onlarca Rum televizyon kamerası gösteriyi yayınladı ve özellikle Rum Kesimi’nin en büyük partisi AKEL’e yönelik ‘evet de’ çağrısını ekranlara taşıdı.

Gül: Referandumu erteletmeyiz

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, Rumların referandumun ertelenmesi talebine, ‘Referandum 1 Mayıs’tan sonraya kalırsa bu, herşeyin silbaştan olması demek olur, Türkiye olarak biz buna yokuz’ dedi. Gül, ‘Rumlar bizden korkup çekinmesin, mutabakatlarımıza sonuna kadar sadık kalırız’ güvencesini de verdi. Referandumun ertelenmesi konusunda diğer ilgili tarafların görüşleri şöyle:

BM Genel Sekreteri Kofi Annan: Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler, Türkiye ve Yunanistan’ın desteğiyle erteleme isterlerse, gözden geçirmemiz gerekir, ancak bize böyle bir talep gelmedi.

Yunanistan: Eğer Türkiye ve Ada’daki iki taraf referandumun ertelenmesi konusunda anlaşmaya varırsa bu kararı destekleriz.

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat: 24 Nisan’da referandumun yapılacağı sözünü verdik. Rumların bazı endişelerini anlıyoruz, Güney Kıbrıs’a giderek bu endişeleri konusunda güvence verdik.

AKEL Partisi lideri Dimitris Hristofyas: ABD Dışişleri Bakanı ile erteleme işini konuştuk. Kurmaylarıyla erteleme konusunu görüşeceklerini söyledi.

Denktaş ‘hayır’ broşürü hazırlattı

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş Annan planı referandumu öncesinde halka dağıtılmak üzere binlerce ‘hayır’ broşürü bastırdı. Önümüzdeki günlerde dağıtılacak broşürlerin çalışması bir haftadır devam ediyordu. Annan planı karşıtı maddelerin yer aldığı broşürlerin metnini beğenmeyen Denktaş dün yazıları değiştirdi ve yeniden basılmasını istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!