Öğrenci isyanı mollaları korkuttu

Güncelleme Tarihi:

Öğrenci isyanı mollaları korkuttu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

İran'da, meclisin basını kısıtlayan yasa tasarısını onaylaması ve reform yanlısı Selam Gazetesinin kapatılmasını protesto için Tahran'da öğrencilerin düzenlediği gösteriler giderek büyüyor.

Önceki gün üç öğrencinin öldürülmesinin ardından öğrenciler dün da Tahran sokaklarını doldururlarken, Yüksek Eğitim Bakanı Mustafa Moin, görevinden istifa etti. İran'ın radikal dini lideri Ali Hamaney'in ülke üniversitelerindeki özel temsilcileri, öğrenci gösterilerinin ciddi boyut kazanması üzerine, üniversite kampüsünü basan ve şiddet kullanarak olayların tırmanmasına neden olan polis yetkililerini suçladı.

Gösteriler sürüyor

Tahran'daki gösteriler dün de sürdü. Üniversitenin protesto gösterilerinin merkezi niteliğindeki Amirabad Kampüsü'nde toplanan ve sayıları 10 bini aşan bir öğrenci topluluğu, kanlı gömlekler sallayarak, ‘‘Öğrenciler ayaklanın, kardeşiniz öldürüldü’’ ve ‘‘polis utan’’ şeklinde sloganlar attılar. Polisin yine kalabalığı dağıtmak için müdahale ettiği ve sopa kullandığı dikkat çekti, ancak yaralanan olup olmadığı henüz aydınlanmadı.

Hamaney'den geri adım

Öğrenci eylemlerinin bir türlü kontrol altına alınamaması üzerine, kaygılanan dini lider Hamaney'in özel temsilcileri, öğrencilerden yana tavır alarak, açıkça polisi suçladı. Temsilciler yaptıkları açıklamada, ‘‘polisin ve şüpheli kişilerin şiddete varan bu davranışı, üniversitelerin kutsallığını ihlal etmiştir. Öğrenciler, düşmanlarımızın, Cumhurbaşkanı Hatemi'nin kültürel ve siyasi gelişim politikasını engelleme çabalarına karşı çıkın’’ ifadesini kullandılar.

Bakan istifa etti

Tahran Üniversitesi rektörlüğü, şiddete başvuran İran Emniyet Müdürü'nün derhal görevden alınmasını isterken, Yüksek Eğitim Bakanı Mustafa Moin, başkentte gösteri düzenleyen öğrencilere karşı şiddet kullanılmasını ve ‘‘masum öğrencilerin acımasızca dövülmesini’’ protesto ederek, istifa etti.

Polisin savunması

Bu kınamalara yanıt veren Tahran polis yetkilileri, öğrenci gösterilerine müdahalenin yasal görevleri olduğunu belirttiler. Öğrencilerin toplanarak protesto eylemi yapmalarının zaten yasal olmadığını bildiren polis yetkilileri, ‘‘öğrenciler bir de taş atıp, çevreye zarar vermeye başlayınca, müdahaleden başka çaremiz kalmadı’’ dediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!