Obama'dan Ermeni uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Obamadan Ermeni uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 07:52

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la dün Beyaz Saray’da görüşen ABD Başkanı Barack Obama’dan “Ermeni uyarısı” geldiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edinilen bilgiye göre görüşmede Obama, Türkiye’nin Ermenistan ile imzaladığı protokollere atıfta bulunarak, bunların bir an önce TBMM’den geçirilmesini istedi.   

Zeynep Gürcanlı
Washington'dan
bildiriyor

 

Haberin Devamı

 

Obama, ABD Kongresi’nde daha önce pek çok kez gündeme gelen ve son anda engellenen sözde Ermeni soykırımını tanıma karar tasarısına değinerek“eğer protokoller onaylanmazsa ABD Kongresi’nde tasarıyı durdurmak çok zor olur” mesajı verdi.

Obama diplomatik bir üslup kullanarak, 24 Nisan’daki sözde soykırım yıldönümüne atıfta bulundu.

Türk heyeti, Obama’nın bu hatırlatmasını “Nisan’da sıkıntı çıkabilir” olarak yorumladı.

Başbakan Erdoğan ise bu konuda TBMM’nin karar verebileceğini, kendi partisinin milletvekillerinin pek çoğunun da Karabağ sorunu çözülmeden protokollerin uygulanmasına sıcak bakmadıklarını söyledi. Erdoğan, “tasarıyı bugünkü konjonktürde TBMM onayına sunarsak, geçmez. İkinci bir 1 Mart tezkeresi sıkıntısı çıkabilir” mesajı verdi.

Erdoğan, ABD Başkanı’na, “gerek Ermenistan, gerekse Karabağ ile ilgili diğer taraflar üzerindeki etkinliğinizi kullanın. Karabağ çözülürse, çok kısa bir sürede Ermenistan’la sınırları açacak bu protokolleri geçirebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

 

YAHUDİ DÜŞMANLIĞI ENDİŞESİ

 

Obama-Erdoğan görüşmesinde, Türkiye ile İsrail arasında son dönemdeki gerginlik de gündeme geldi.

Edinilen bilgiye göre ABD Başkanı, bu gerginlik nedeniyle Türkiye’de Yahudi düşmanlığının artmasından endişe duyduklarını yine diplomatik bir dille ifade etti.

Başbakan Erdoğan ise Türkiye’nin İsrail’den sürekli “farklı mesajlar” aldığına dikkat çekti. “İsrail’deki kabine üyelerinin bir kısmı benim hakkımda tarafsızlığını yitirmiş derken, diğer bölümü Suriye ile İsrail arasındaki barış görüşmelerine yeniden arabuluculuk yapmamızı istiyor. Sürekli çelişkili mesajlar alıyoruz” dedi.

 

OBAMA’DAN KÜRT AÇILIMI MESAJI

 

ABD Başkanı’nın bir başka mesajı ise Kürt açılımı konusunda geldi. Türk hükümetinin çalışmalarından ilgiyle izlediklerini söyleyen Obama, “bu açılım, Irak’ı da etkileyecektir. Irak’taki istikrara da katkıda bulunacaktır” mesajı verdi.

Haberin Devamı

 

ERDOĞAN İNSANSIZ UÇAK İSTEDİ

 

Başbakan Erdoğan ise konuyu Kuzey Irak’taki PKK varlığıyla mücadeleye getirerek, ABD Başkanı’na halen devam eden “anlık istihbarat paylaşımından” duyulan memnuniyeti dile getirdi.

Ancak istihbarat paylaşımının, PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığını tamamen bitirmeye yetmediğini kaydeden Erdoğan, “sizden daha fazla katkı bekliyoruz” dedi. Başbakan bu çerçevede Obama’dan, özellikle insansız hava aracı gibi teknik askeri destek istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!