Obama ekonomi için iyimser konuştu

Güncelleme Tarihi:

Obama ekonomi için iyimser konuştu
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2009 09:54

ABD Başkanı Barack Obama, ekonomik iyileşmeye doğru bir ilerleme olduğunu ve zorluklara rağmen ABD'nin doğru yönde ilerlediğini söyledi.

Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenleyen Obama, Amerikan dolarının halen güçlü olduğunu da savundu ve Çin'in, dünyanın yeni bir küresel para birimine ihtiyaç duyduğu görüşüne katılmadığını vurguladı.

Amerikan yönetiminde iki ayı aşkın bir süreyi geride bırakan Obama, ekonomik gidişat için de, “bu bir sürat teknesi değil. Dönüşleri çabuk yapamayız” diye konuştu. Obama, yönetiminin ekonomik durgunluk ve eşi görülmemiş kredi kriziyle mücadelede gerekli adımları atmakta olduğu güvencesi de verdi ve ülkenin bugün artan satışlar ve istikrara kavuşan ev fiyatlarıyla, uzun zamandan beri ilk defa olumlu işaretler gördüğünü söyledi.

Buna karşın tam bir iyileşme için daha aylar gerektiğini belirten Obama, sabır gösterilmesini istedi ve “aldığımız kararlar sayesinde bugün daha iyi bir yerdeyiz” dedi. Obama, yönetiminin hazırladığı vergi ve harcama planlarının başarısının krizle mücadelede önem taşıdığını ve Kongreye sunulan 3,6 trilyon dolarlık bütçe tasarısının muhakkak geçmesi gerektiğini de söyledi.

American International Group (AIG) sigorta şirketinin yöneticilerine, 165 milyon dolar prim verilmesini de eleştiren Obama, “bankacılar ve Wall Street yöneticileri vergisini ödeyenlerin kuruşlarıyla kendilerini zenginleştirmenin bağışlanamaz olduğunu anlamalılar. Aşırı primler ve hepimizi riske atan düşüncesiz spekülasyonlar sona ermeli” diye konuştu.

Obama'nın basın toplantısının neredeyse tamamı iç ekonomik sorunların ele alınmasıyla geçti. Bunun dışında Meksika'daki uyuşturucu şiddetine ilişkin bir soru yöneltilen Obama, şiddetin durması için ne gerekiyorsa yapılacağını kaydetti. İsrail ile Filistin arasında barışın mümkün olup olmadığı sorusuna karşılık ise Obama, bu meselenin, eskiden olduğundan daha kolay olmadığına işaret etti. Obama, dünyanın Amerikan küresel liderliğine bakışının da, yönetiminin attığı olumlu adımlarla iyi yönde değiştiğini savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!