O ölürse İngiliz tahtı çökecek

Güncelleme Tarihi:

O ölürse İngiliz tahtı çökecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2006 00:00

Gerçi henüz kuş gribi görülmedi ama İngiltere Londra Kulesi’nin ünlü kuzgunlarını ne olur, ne olmaz diye kafese kapattı. Çünkü efsaneye göre, bu kuşlar yok olduğu taktirde İngiltere Krallığı da çökecek.

KUŞ gribinin adım adım Avrupa’yı da sarması üzerine, Slovenya ve İtalya’dan Fransa ve Almanya’ya kadar vakaların görüldüğü bütün ülkelerde kanatlı hayvanlar gözetim altına alınırken, İngiltere de, Thames Nehri kıyısındaki Londra Kulesi’nin ünlü kuzgunlarını kafeslerine kapattı. İngiliz Kraliyet mücevherlerinin de bulunduğu, bir zamanlar hapishane olarak kullanılan 11. Yüzyıl’dan kalma kaledeki 6 kuzgun, kraliyet açısından sembolik bir anlam taşıyor. Efsaneye göre bu kuşlar yok olduğu takdirde İngiltere Krallığı da çökecek.

KRAL KORUMAYA ALMIŞTI

Bu inanış nedeniyle 17. Yüzyıl’da Kral İkinci Charles bir kararname yayınlayarak kuzgunların özel koruma altına alınmasını sağlamıştı. Londra Kulesi’nin sakinleri olan ve pek dost canlısı olmamalarıyla ünlü Branwen, Hugine, Munin, Gwyllum, Thor ve Baldrick adlı kuzgunların uçup gitmemeleri için kanatlarında uçmalarını sağlayan tüyler azaltıldı.

İngiltere’de henüz kuş gribine rastlanmadı. Ölü bulunan dokuz kuğu üzerinde yapılan testler, bu kuşların H5N1’den ölmediğini ortaya koydu.

KUZGUNBAŞI: HEPSİ AŞILI

Kalenin kuzgunbaşı Derrick Coyle, "Aslında kuşları içeri almayı sevmiyoruz. Kuzgunları aşıladığımız halde, koruma önlemi olarak kafese koymayı uygun bulduk. Virüsün Avrupa’ya ne kadar hızlığı yayıldığı düşünülürse, bu önlemi almaya mecburduk. Kuzgunlarımıza her zaman olduğu gibi büyük bir itina ile bakıyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!