O Nida ölmedi

Güncelleme Tarihi:

O Nida ölmedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2010 00:00

İkisi de Tahran’daki aynı üniversiteden. Biri doçent, diğeri öğrenci. Protestocu Nida saldırıda öldü. İsim benzerliğinden diğerinin fotoğrafı, ölen kızın yüzü oldu. Bu yanlışlık doçentin hayatını kâbusa çevirdi.

Haberin Devamı

İRAN’daki Haziran seçimleri sonrasındaki protestolarda öldürülen kızın adı Nida Sultani, 26 yaşında öğrenci. Diğerinin adı ise Nida Sultani (32), Azad Üniversitesi’nde düne kadar İngiliz Edebiyatı dersi veriyordu.
20 Haziran 2009 tarihinde Tahran’ın Kargar Bulvarı yakınlarındaki protesto, iki kaderi kesiştirdi. Nida, kanlar içinde yere devrilirken birinin adını haykırdığı duyuldu. Herkes bu adın, yani Nida Sultan’ın peşine düştü.
Yanlış fotoğraf
Facebook’ta, Twitter’da mesajlar yağmaya başladı. “İran’ın meleği” diye isim konmuştu ama, dünya gerçekte bu kızın kim olduğunu merak ediyordu. Çok geçmeden Nida’nın fotoğrafı dolaşmaya başladı. Oysa birileri Facebook’tan Nida Sultani’nin fotoğrafını bulmuştu. CNN, BBC, CBS, kısaca dünya, Nida diye bu genç kadının fotoğrafını yayınladı. İran’a yönelik protestolarda afişti artık bu kare. Ancak sözkonusu fotoğraf, öldürülen genç kıza ait değildi. Bu kare protestolar sırasında evinde ders çalışan Doç.Nida Sultani’ye aitti. Yanlışlık, öldürülen Nida’nın ailesinin gerçek fotoğrafını yayınlamasıyla ortaya çıktı. Diğerinin hayatı ise kabus oldu.

Haberin Devamı

Almanya’dan siyasi sığınma istiyor

YANLIŞLIKLA İran’da öldürülen kız olduğu sanılan Nida Sultani, şimdi Almanya’da gönüllü sürgünde yaşıyor. Kendisi ve İran’da yaşayan ailesi için endişe ediyor.
Sultani, “Doçent olabilmek için 10 yıl çok sıkı çalıştım. Kendi paramı kendim kazandım, arkadaşlarımla çıktım, eğlenceli vakit geçirdim” diye anlatıyor. Fotoğraf karışıklığı sonrasında İran’da baskı gördüğünü öne süren Sultani, altı aydır Alman devletinin ayda verdiği 180 Euro ile geçinme derdinde.
Büyük medya kuruluşları aynı hatayı devam ettirdiğinden, fotoğrafı için verdiği mücadele de devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!