O bayrağı değiştirsinler

Güncelleme Tarihi:

O bayrağı değiştirsinler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2006 00:00

KKTC’li ressam İsmet Güney, önce Rumların açtığı mülk davalarına, sonra da Lüksemburg’daki zirvede Türkiye’ye veto tehdidine çok sinirlendi ve kararını verdi. Bugün Kıbrıs bayrağı diye Rumların sahip çıktığı, ancak 1960’ta ortak cumhuriyete ait olan bayrağa telif hakkını ödemeyen Rumları tazminat ve değişiklik talebiyle mahkemeye verecek, gerekirse AİHM’ye gidecekti.

KIBRISLI Türk ressam İsmet Güney, Başpiskopos Makarios’un isteğiyle 1960 yılında çizdiği bayrak, hükümet armaları ve pullarının telif hakkı ödenmeden 46 yıldır Rumlar tarafından kullanıldığını belirterek, Tasos Papadopulos hükümetini mahkemeye verdi. Rumların Türkiye’yi sürekli mahkemeye vermesine sinirlenen 82 yaşındaki İsmet Güney, "Bayraklarını armalarını, ve pullarını değiştirsinler, gerekirse AİHM’ye gideceğim" diyor.

1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduğu zaman açılan yarışmayı kazanan ve Rumların bugün kullandığı bayrağı çizen İsmet Güney, Rumların sürekli farklı konularda Türkiye’yi sıkıştırmaya çalışması ve AİHM’de mahkemeye vermesine tepki gösterdi. Rum yönetiminin Türkiye’ye veto tehdidinde bulunmasına sinirlenen 82 yaşındaki emekli öğretmen İsmet Güney önceki gün Rum kesimine geçerek bir avukat arkadaşından Rum lider Tasos Papadopulos ve hükümetini mahkemeye vermesini istedi.
/images/100/0x0/55ea85c0f018fbb8f8857db4

Güney Hürriyet’e şöyle konuştu: "1960’da yılında Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduğu zaman üç yıllığına Başpiskopos Makarios ve diğer üç yıl da Türk lider Dr. Fazıl Küçük devletin başı olacaktı. Lefkoşa’da Türk Lisesi’nde öğretmenlik yapıyordum. Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı için yarışma açıldı ve kazandım. Sonra Makarios bizzat benden kamu kuruluşlarının resmi belgeleri ve kurumlarında kullanılmak üzere arma çizmemi istedi. Ayrıca hala Rumların kullandığı üç posta pulunu da ben çizdim. 1960 Şubatı’nda Makarios bana, her yıl belirli bir ücret ödenmesini emretti. Ücret tam belirlenmemişti. 1963’te ise Rumlar hükümeti yıkarak Türkleri uzaklaştırdı. 46 yıldır benim çizimlerimi devletlerinin amblemi olarak kullanıyorlar. Rum avukat resmi başvuruyu yaptı. Rum hükümetinin 10 gün içinde cevap vermesi gerekiyor. Bayrak, pullar, armalar başta olmak üzere onlarca eserimin her biri için ayrı ayrı 46 yıllık telif ve tazminat istiyorum. Vermezlerse, AİHM’ye gideceğim. Bunların değiştirilmesini de talep edeceğim."

Polisin şapkasındaki arma da benim

Kıbrıs Rum polisinin şapka ve düğmelerindeki armaların yanı sıra Kıbrıs bayrağını da sürekli gördükçe üzüldüğünü belirten İsmet Güney, "Benim derdim para değil, onlar sürekli bizi ve Türkiye’yi mahkemeye veriyordu. Sinirlendim ben de Papadopulos hükümetini mahkemeye verdim" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!