O başlığı açtırmayız

Güncelleme Tarihi:

O başlığı açtırmayız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:00

Avrupa Birliği’nin KKTC ile “doğrudan ticaret”i başlatma ihtimali, Kıbrıslı Rumları harekete geçirdi. Kıbrıs Rum Kesimi Devlet Başkanı Dimitris Hristofyas, KKTC ile doğrudan ticaret tüzüğünün AB içinde kabul görmesi halinde, Türkiye ile hiç bir müzakere başlığını açtırmayacaklarını söyledi.

Aralık 2009’da yürürlüğe giren Lizbon Anlaşması gereğince ticari konularda üye ülkelerin “veto hakkı” ortadan kalktı. Böylelikle KKTC ile doğrudan ticaret tüzüğünün AB içinde onaylanması için “oy çokluğu” yeterli olacak. Bu nedenle Rumlar doğrudan ticareti engelleyemeyeceklerini anlayınca, halen ellerinde bulundurdukları bir başka “veto kartını” kullanabileceklerinin sinyalini verdiler. Bu da Türkiye ile yeni bir müzakere başlığının açılmasını engellemek olacak. Çünkü bunun için 27 AB ülkesinin “onay vermesi” gerekiyor.

AP Başkanlık Divanı görüşecek

2004 yılında AB tarafından KKTC’ye “izolasyonların kaldırılacağı” yönünde “taahhütte” bulunması ve doğrudan ticaret tüzüğünü yürürlüğe koyacağının sözünü vermesi, bugüne kadar Rumların engeline takılarak yerine getirilmedi. Lizbon Antlaşması’nın yürürlüğe girmesinden sonra AB Komisyonu, “veto engelinin” kalkmasını fırsat bilerek tüzüğü Avrupa Parlamentosu’na iletti. Başkanlık Divanı’nın Temmuz başında konuyu ele alması bekleniyor.

Limanların önü açılır

Doğrudan Ticaret Anlaşması’nın önce AP, daha sonra ise AB Konseyi’nde onaylanması halinde, Türkiye’nin limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açması gündeme gelecek. Türkiye limanları açmak için KKTC’ye yönelik izolasyonların kaldırılması şartını öne sürmüştü. Limanlar nedeniyle 8 müzakere başlığı da 2006 sonunda askıya alınmıştı. KKTC’ye yönelik izolasyonların kalkması böylelikle hem limanların açılmasına, hem de 8 başlığın açılmasına neden olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!