O asker hakkında yeni iddia: ABD’nin Gazze sırları yüzünden kendini yaktı

Güncelleme Tarihi:

O asker hakkında yeni iddia: ABD’nin Gazze sırları yüzünden kendini yaktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2024 07:00

İsrail’in ABD Büyükelçiliği önünde ‘soykırıma ortak olmak istemiyorum’ diyerek kendini yakan ABD askeri Aaron Bushnell’in, ABD’nin İsrail’deki soykırıma müdahil olduğuna dair gizli belgeler gördüğü, bu nedenle eylemi gerçekleştirdiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

New York Post gazetesinin haberine göre, Aaron Bushnell’in arkadaşı olduğu belirtilen bir kişi, hayatını kaybeden askerin, ABD ordusuna dair “gizli bilgileri” öğrenmesinin ardından 24 Şubat’ta kendisini aradığını ve belgelerle ilgili konuştuğunu, telefon konuşması sırasında sesinin korkulu olduğunu anlattı.

‘İNTİHAR ETMEZDİ’

Bushnell’in hava kuvvetlerinde istihbarat verilerini işleme sürecinde görev aldığını belirten arkadaşı, söz konusu verilerden bazılarının İsrail’in Gazze’yi işgaliyle ilgili olduğunu öne sürdü. Bushnell’in arkadaşı, askerin, “ABD ordusunun Filistin’deki soykırıma dahil olduğuna ve tünellerde askerler olduğuna” ilişkin gördüğü belgeleri kendisine anlattığını iddia etti. Kimliği açıklanmayan şahıs, “Bana, bölgede birliklerimizin olduğunu ve orada birçok Filistinliyi öldürdüklerini söyledi” diye devam etti ve “İntihar, Aaron’ın yapacağı bir şey değildi” dedi.

NE OLMUŞTU

Haberin Devamı

ABD hava kuvvetlerinde görev yapan 25 yaşındaki Bushnell, 26 Şubat’ta, İsrail’in Washington Büyükelçiliği önünde “Artık soykırım suçuna ortak olmayacağım. Şimdi aşırı bir protesto düzenleyeceğim ancak Filistinlilerin, işgalcilerin elinde yaşadıkları karşısında benim eylemim çok da büyük bir şey değil” dedikten sonra kendini yakmıştı. Bushnell’in hastanede öldüğü açıklanmıştı.

Bu arada İsrail ordusu, 30 bin askerin 7 Ekim 2023’ten bu yana psikolojik danışmanlık almak için çağrı merkezleriyle irtibata geçtiğini açıkladı.

BİLGİ NOTU

Yazılım mühendisi olan Aaron Bushnell, ABD hava kuvvetlerinde yedi ay temel ve teknik eğitim aldıktan sonra, eğitimi birinci olarak tamamlamış ve bilişim teknolojileri altyapı izleme ve gözetim merkezinde görev almıştı. Bushnell’in özel sektöre geçmek istediği iddiaları yer almıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!