NYT: Türkiye'de reformlar tehdit altında

Güncelleme Tarihi:

NYT: Türkiyede reformlar tehdit altında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 13:28

Türkiye’de demokratik reformların tehdit altında olduğu savunuldu. New York Times gazetesi, Türkiye- AB Karma Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk’in açıklamalarının soruşturmaya uğraması "Türkiye’de demokratik reformu ve ülkenin AB’ye katılımını tehdit eden gerilmelerin yeni bir kanıtı" olarak değerlendirildi.

Haberin Devamı

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, "Türkiye yargılanıyor" başlıklı başyazısında Türkiye’deki ifade özgürlüğü sorunu ile bu çerçevede yazar Orhan Pamuk ve Türkiye-AB Karma Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk hakkındaki suçlamaları değerlendirdi.

Orhan Pamuk hakkındaki ifade özgürlüğü davasının "saçma" bir bükülme ile Türk savcılarının Lajendijk’i soruşturmalarına çevrildiğini kaydeden NYT, Lagendijk’in Türk ordusuna ilişkin açıklamalarına dikkat çekti. Gazete "Bu yöndeki bir yorumun, Sayın Lagendijk’in orduya hakaret edip etmediğini belirlemek üzere bir soruşturmayı tetikleyebilmesi, Türkiye’de demokratik reformu ve ülkenin AB’ye katılımını tehdit eden gerilmelerin yeni bir kanıtıdır" görüşünü savundu.

MİLLİYETÇİ DUYGULARIN KÖKENİ

Haberin Devamı

NYT, Türkiye’de milliyetçi duyguların kökünde, Kürt ayrımcılığı ve siyasi İslam’ın Türkiye’nin varlığına yönelik öldürücü tehditleri olduğu inanışının bulunduğunu öne sürdü.

Gazete, Türk hükümetinin Kürtlere "azınlık hakları" ve askerler üzerindeki sivil kontrolünü güçlendiren reformlar gibi birçok reform yaptığına, bu reformların da kökleri "siyasi İslam"da olan AKP hükümetince gerçekleştirildiğine işaret etti.

Türk kimliği ve kurumlarına hakaretleri suç sayan yasanın askeri yönetimi döneminden kalan bir iz olduğunu ve "statüko" savuncularınca reform dalgasına karşı kullanıldığını belirten NYT, "Türk yasa koyucuları, bu yasayı değiştirebilir ve değiştirmeli. AB ve ABD ise, reformların eski tüfeklerin rahatsızlığından daha önemli olduğunu açık bir biçimde dile getirmelidir" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!