NYT iddia etti: Rusya’yı Lahey’den Pentagon koruyor

Güncelleme Tarihi:

NYT iddia etti: Rusya’yı Lahey’den Pentagon koruyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2023 07:00

New York Times gazetesinin iddiasına göre Pentagon, Biden yönetiminin Rusya'nın savaş suçları kanıtlarını Lahey'de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne iletilmesine engel oluyor.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon), Başkan Joe Biden yönetiminin Rusya’nın Ukrayna’da olası savaş suçlarına kanıt teşkil edecek verileri Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) iletmesini engellemeye çalıştığı iddia edildi.

EMSAL TEŞKİL EDEBİLİR

New York Times gazetesinin ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, üst düzey askerlerin kanıt olarak toplanan bilgi ve belgelerin UCM ile paylaşılması durumunda başka ülkelere de emsal teşkil edeceği ve ABD’nin operasyon yaptığı bölgelerde benzer çalışmaların yapılmasına yol açabileceği gerekçesi ile Beyaz Saray’ı engellemeye çalıştığı öne sürüldü. Lahey’de bulunan UCM, 1998’de Roma Statüsü kapsamında, soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla itham edilen kişilerin kovuşturma yapmak üzere kurulmuştu. ABD, kurulmasına karşı oy kullanmış ve imzalamamıştı. Rusya da 2016’da anlaşmadan çekilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!