Nükleer müzakereci meclis başkanı oldu

Güncelleme Tarihi:

Nükleer müzakereci meclis başkanı oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2008 12:17

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'la ters düştüğü için nükleer baş müzakerecilik görevinden istifa eden Ali Laricani, İran'ın yeni meclis başkanı oldu.

Yeni meclisin ikinci oturumunda başkanlık seçimi yapıldı. Ali Laricani tek aday olarak girdiği başkanlık seçiminde, kullanılan 263 oydan 232'sini alarak 8. İran meclisinin başkanı seçildi.

Laricani'nin 290 sandalyelik İran meclisinden büyük çoğunlukla oy alarak seçilmesi dikkat çekti. Mecliste çoğunluğu oluşturan muhafazakar milletvekillerinden 161'i, üç gün önce aldıkları kararla Laricani'yi başkanlığa aday göstermişti. Muhafazakarlar arasında yapılan ön seçimde bir önceki meclis başkanı Gulamali Haddad Adil'e ise sadece 50 oy çıkmıştı.

Laricani, Mahmud Ahmedinejad'ın ağustos 2005'te cumhurbaşkanı olmasından sonra Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreterliği ve nükleer başmüzakerecilik görevine getirilmişti.

AB ile nükleer programa ilişkin yürütülen müzakerelere İran adına başkanlık eden Laricani, nükleer programda izlenecek politika konusunda Ahmedinejad'la ters düştüğü için istifa etmiş, seçimlerde İran'ın dini merkezi Kum kentinden ilk sırada milletvekili seçilmişti.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e yakınlığıyla bilinen Laricani, İran devlet televizyonu kurum başkanlığı yapmış, haziran 2005'teki cumhurbaşkanı seçimlerinde de aday olmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!