Nükleer bir İran'la yaşanabilir

Güncelleme Tarihi:

Nükleer bir İranla yaşanabilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2007 12:09

ABD Merkez Komutanlığı CENTCOM'un eski komutanı general John Abizaid, İran'ın nükleer güce ulaşmasını engellemek için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini ancak bunun başarılamaması durumunda girişilecek bir savaşın herkes için yıkım olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Washington'da bir düşünce kuruluşunda konuşan Abizaid, “dünyanın o bölgesinde devletten devlete bir savaş herkes için yıkım olur ve bizim, mümkün olduğunca bundan uzak durmamız gerek” dedi.

Abizaid, İran'ın nükleer silah sahibi olması durumunda bile ABD'nin, Tahran'ı caydıracak kadar büyük bir askeri gücünün bulunduğunu vurguladı. Abizaid, “şunu görelim: nükleer bir Sovyetler Birliği'yle nasıl yaşadıysak nükleer bir Çin'le, nükleer başkalarıyla nasıl yaşıyorsak nükleer bir İran'la da yaşamanın yolları var” diye konuştu.
İran'ın nükleer güç sahibi olması durumunda “çılgınlık” yapabileceği görüşüne de karşı çıkan Abizaid, “Tahran yönetimindeki bazılarının rasyonel görünmemesine karşın İran'ın intihara niyetli bir ülke olmadığını” söyledi.
Abizaid'in bu sözleri, Başkan George Bush yönetiminin, Ocak 2009'da görevden ayrılmadan önce İran'ın nükleer hedeflerine karşı hava saldırıları düzenleyebileceği yönünde söylentilerin arttığı bir dönemde geldi.
Bush, İran krizinin diplomatik yollarla çözümünü istediğini, ancak “bütün seçeneklerin masada olduğunu” belirtiyor.
Uzmanlar, Abizaid'in sözlerinin özellikle Irak'taki savaştan yorgun ABD Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri'nin de görüşünü yansıttığına işaret ediyor.

İran'a karşı sertlik yanlılarının ise Abizaid'e de cephe açması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!